Artikel från
crop li3fbx4jyfhV 2 Ekonomiskt våld innebär situationer där förövaren kontrollerar, berövar eller förstör den andras ekonomiska resurser i syfte att försämra dennes ekonomiska självständighet eller för att själv gynnas ekonomiskt.
Publicerad 25 november 2021 kl 09:00

LYSSNA: Ekonomiskt våld – ett nedtystat problem

Nyhetspodden ser närmare på ett inte så välkänt problem: det ekonomiska våldet. I Vasa finns nu ett projekt som uppmärksammar detta. Vasabladets journalist Ida Erikson medverkar.

Att beröva en annan människa hennes ekonomiska oberoende är ett effektivt sätt att utöva makt och det har ett namn: ekonomiskt våld.

Ekonomiskt våld innebär situationer där förövaren kontrollerar, berövar eller förstör den andras ekonomiska resurser i syfte att försämra dennes ekonomiska självständighet eller för att själv gynnas ekonomiskt. 

Ekonomiskt våld ses oftast som en våldsform i parförhållanden men det kan också förekomma gentemot till exempel barn, föräldrar och mor- och farföräldrar. Vasa mödra- och skyddshem deltar i projektet Känn det ekonomiska våldet (2021-2024) som utvecklar nya, mångprofessionella hjälpmodeller för dem som upplever ekonomiskt våld. 

Så vad är egentligen ekonomiskt våld och vilka följder kan det få i par- och familjerelationer? Det är några frågor som diskuteras i det avsnittet som VBL:s journalist Ida Erikson medverkar i. 

Det senaste avsnittet av nyhetspodden Bakom rubrikerna hittar du på HSS Medias lyssnasajtSpotify och på Apple podcast.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar