jamstalltforaldraskap
Publicerad 26 maj 2020 kl 14:04

Mammas Kaffepaus avsnitt 8: Jämställt föräldraskap – borde vara bådas ansvar

I detta avsnitt pratar Malin och Karin om jämställt föräldraskap. Detta är ett väldigt intressant och känsligt ämne. Deras tanke är inte att komma med pekpinnar eller att försöka lyfta sig själva och försöka vara perfekta. Snarare andra vägen. De pratar om det som de tror på men som i verkligheten inte alls är så enkelt och självklart.

Malin och Karin pratar om vem som bär ansvaret för barnen i familjen, håller koll på födelsedagar, rådisbesök, vinterkläder och matsäckar till dagis. Är det en börda motsvarande gräsklippning och däckbyten?

Malin är den som driver hårdare på att männen behöver ta sitt ansvar som föräldrar. Det är inte meningen att kvinnor ska sänka sina krav för att männen ska hjälpa till. Karin vågar lyssna med ett öppet sinne och får några ögonöppnare under samtalet.

Jämställt föräldraskap är ingen tävling, det handlar inte om att göra alla rätt utan att bli medveten om de strukturer som styr en stor del av föräldraskapet idag. Men inget är varken svart eller vitt och både Malin och Karin pratar om att deras egna förhållanden lätt faller i förväntade könsroller och att de som kvinnor lätt är de som tar mest ansvar. Alla gånger är det kanske inte så lätt att släppa in någon annan heller. De kan konstatera att det är båda parternas ansvar att jobba mot ett så jämställt förhållande som möjligt.
Allt detta och som vanligt mycket mer i veckan avsnitt, missa inte det!

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar