1906170954310232183 IMG 8770
Publicerad 21 september 2020 kl 21:53

MammasKaffepaus 3.3: Vad är paniken med småbarnspedagogiken?

I säsongens tredje avsnitt pratar Malin och Karin om ett ämne som både engagerar och väcker åsikter, nämligen dagis. Lyssna på avsnittet här!

Malin och Karin läste en artikel på YLE där det visade sig att finländska föräldrar tyckte att 1-åringar lämpar sig för dagis. De kände att de gärna vill prata lite om detta och fundera och diskutera tillsammans med sina följare.

De pratar mycket om skillnaden mellan behovet av den pedagogiska verksamheten och behovet av dagvård. Små barn behöver kanske inte dagis på grund av den pedagogiska biten? Varför tror många föräldrar att deras egna sällskap och vardag tillsammans med barnen inte är tillräckligt bra? Yngre barn har det bra på dagis, många familjer kan inte välja och ingen skall behöva känns varken skuld eller skam över att barnen börjat dagis "tidigt"! 

Något som gjorde dem ledsna var att så gott som alla som hörde av sig med egna berättelser kände att de blivit skammade över sina val. Oberoende om det handlade om att barnen började dagis "tidigt" eller var hemma "länge". Dagisfrågan är komplex och handlar sällan endast om åsikter och val, faktorer som familjens ekonomi, föräldrarnas mående och övrig livssituation är det som i slutändan avgör vilket val som är bäst för varje enskilt barn.

De pratar om vilken ålder de anser att är lämplig för sina barn att börja dagis, men inser också att egna barn inlett sina dagiskarriärer långt innan den åldern. De pratar också om vilka tankar och känslor som ordet dagis väcker hos de själva och hos deras lyssnare. 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar