Artikel från
LK LKFTJK20201117150021QZYJ SJHP25KJ0 President Sauli Niinistö berättar att det inte blir någon traditionell självständighetsbal på slottet i år på grund av coronaepidemin. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Publicerad 17 november 2020 kl 16:38

Presidentparet firar självständighetsdagen på slottet – men utan gäster

För de flesta finländare som vanligtvis firar självständighetsdagen framför tv:n kommer specialarrangemangen på grund av coronaepidemin inte att påverka firandet i någon större utsträckning.

Det blir ingen traditionell självständighetsbal i år på grund av coronaepidemin. Men presidentparet kommer som vanligt att vara på Presidentens slott, dock utan gäster.

President Sauli Niinistö konstaterar att två miljoner finländare brukar fira självständighetsdagen framför tv:n, och detta kommer man att kunna göra också i år. Musikuppträdanden och andra programpunkter kommer att hållas på slottet och filmas för tv-tittarna. En del uppvisningar sker i direktsändning, men andra filmas i förväg och visas under självständighetssändningen.

–  Också i år förmedlar vi känsla och närvaro från slottet, säger Niinistö.

Sändningen kommer att betona traditionen, men också ungas röster kommer att höras.

– Vi kommer att se glimtar från olika delar av Finland, och lite från världen, och i samband med det kommer vi att få höra vad olika grupper tycker är viktigt, säger Niinistö.Annan klädkod


Klädkoden på slottet kommer också att vara annorlunda i år. I stället för frack är det mörk kostym med förtjänsttecken som gäller.

På frågan om vad Niinistö kommer att sakna under årets alternativa självständighetsfirande konstaterar han att inte trängseln i alla fall.

–  Det finns ett värde i traditioner, men inte upplever jag någon stor förlust, säger Niinistö.

Sändningen är lika lång som normalt, så det blir mera rum för annat program när presidenten inte skakar hand med gäster.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar