Artikel från
UJiajZF86Xr8 Det finns så många historier att berätta om österbottningar. Här har vi samlat några av dem som vi skrivit om under julhelgen. Foto: 123rf.com
Publicerad 26 december 2021 kl 09:00

REDAKTIONEN TIPSAR: Här hittar du länkar till flera av våra julreportage

Kanske fanns inte tiden riktigt för att sjunka ner med ett julreportage tidigare i helgen. Nu har du chansen att upptäcka det du missat, se vår lista här!

Christer Kackur började bygga miniatyrer i samband med att han blev pensionär.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Christer Kackur började bygga miniatyrer i samband med att han blev pensionär.Christer byggde upp en del av Larsmo i Dragnäsbäck – nu lyser hans miniatyrhus upp vintermörkret

Christer Kackur, 84 år, är född och uppvuxen i Kackur i Larsmo. En plats som han minns med värme och som han gärna berättar om. Hemma i trädgården i Dragnäsbäck, Vasa, har han skapat en miniatyrvärld med små hus. Inspirationen kommer från gårdarna i hans barndom. Men han vill få en sak ur världen:

– Jag tycker om att göra saker. Men jag är ingen träkarl. Jag är absolut ingen expert på träarbete.

***

Conny Kulla och Sandra Holmqvist blev sambor i oktober i år. Nu behöver de inte längre planera in när de ska träffas.
Foto: Heidi Kojonen

Conny Kulla och Sandra Holmqvist blev sambor i oktober i år. Nu behöver de inte längre planera in när de ska träffas.Samboparet Sandra och Conny i Vasa var vänner först – "Jag har alltid vetat att han är snäll"


När Conny Kulla frågade om Sandra Holmqvist ville gå på dejt blev hon lite irriterad och tänkte: ska han förstöra en vänskaplig flört? Dessutom blev hon osäker. Vad menar han med dejt? Tänk om de går in i det från helt olika håll med olika förväntningar? 

– Jag funderade en vecka och svarade att vi måste prata igenom det.

Så de pratade. Och pratade. Ibland till klockan 3 på morgonen. Nu har de nyligen flyttat ihop. Och fortsätter prata med varandra.

***

 
Anna-Maria Helsing vill ha djupa samtal, öppet hav och djupa skogar. Hon har gjort mycket för att komma till en punkt då hon mår bra. Därför värdesätter hon det högt.
Foto: Jonas Brunnström

Anna-Maria Helsing vill ha djupa samtal, öppet hav och djupa skogar. Hon har gjort mycket för att komma till en punkt då hon mår bra. Därför värdesätter hon det högt.Anna-Maria vill ha mer än yta: "Jag kan bli obekväm av sådant som inte riktigt betyder något"


Som liten flicka satt Anna-Maria Helsing i Munsala och tittade på Last Night of the Proms på tv tillsammans med resten av familjen. I år gjorde dirigenten debut på The Proms i Royal Albert Hall i London.

– Jag gjorde det dessutom med min egen orkester, som ju inte är helt min egen.


Som första gästdirigent för BBC:s Concert Orchestra kan hon ändå gott göra anspråk på att orkestern också är hennes.

***

Torsten Borg från Karleby har siktet inställt på Wembley.
Foto: Privat

Torsten Borg från Karleby har siktet inställt på Wembley.


Torsten Borg firar jul i London – överväger att tomta i rika kvarter

Torsten Borg packade sin resväska och lämnade hemmets trygga vrå i Karleby. I februari 2019 begav han sig ut på ett äventyr i jakten på ett eget sound. Nu bor han i London i Storbritannien.


– Jag bor här tillsammans med bandmedlemmen Tuure Blomqvist. Vi flyttade hit för att få fler spelningar. Vår dröm är att få en internationell karriär.


För att vara ärlig tyckte han inte alls om London till en början.


– Men nu längtar jag hit så fort jag är någon annanstans.

***

Foto: Kim FilppulaEllen Strömbergs novell: "Hemvändarblues"

"I gymnasiet hade vi ofta pratat om att vi skulle flytta härifrån tillsammans, jag och Diana. Det blev inte så, hon hade stannat här medan jag hade flyttat. Ibland när jag tillät mig kunde jag fortfarande känna bitterhet över det."

Läs Ellen Strömbergs novell som hon har skrivit till de österbottniska tidningsläsarna inför julen.

***

Stig Björkas driver ett hotell i Guatemala. Under jul kan han ibland vara orolig för sitt hotell, vars tak är byggt av palmblad.
Foto: Privat

Stig Björkas driver ett hotell i Guatemala. Under jul kan han ibland vara orolig för sitt hotell, vars tak är byggt av palmblad.Stig Björkas firar jul i Guatemala omringad av fyrverkerier – "Jag kan sakna stillheten i Finland"


I Finland ser många fram emot stillheten och förknippar den med julen. I Guatemala är det tvärtom för Stig Björkas, ursprungligen från Petalax. I Guatemala driver han ett hotell tillsammans med sin fru.


– Här skjuter man upp fyrverkerier och smällare som jag kallar dem, genast vid tolvslaget natten till julafton. Det fortsätter hela helgen. Det ligger skräp överallt efter jul. Jag har också börjat också sakna Finlands fyra årstider. Speciellt i juletid.

***

Renarna är skapta för att klara av köld och snö. Deras päls är världens näst varmaste, efter isbjörnens.
Foto: Jonas Brunnström

Renarna är skapta för att klara av köld och snö. Deras päls är världens näst varmaste, efter isbjörnens.Renen håller ett vakande öga på allt i sin omgivning


Sarven Risto, 5 år, skakar lätt på huvudet då kompisen Mikko kommer för nära. Mikko förstår vinken och går undan.


– Renar har en tydlig hierarki. Mikko fällde hornen i går och hamnade direkt lägre i rang så nu är det Risto som bestämmer, säger Sofia Thodén.


Hon och maken Sebastian har haft renar vid Poro-Pirtti i Rödsö sedan 2014. För tillfället är det fem renar som går omkring i inhägnaden i sakta mak.

***

Marina och Ida Kock står varandra nära.
Foto: Jeanette Östman

Marina och Ida Kock står varandra nära.Ida hyllar sin snälla mamma – "Mamma är min bästa vän"

Ida Kock, 22, har vuxit upp utan sin pappa. Hon har bara minnen från en handfull träffar, och någon riktig relation uppstod aldrig.


– Mamma har varit som två föräldrar för mig. I dag är hon min bästa vän och jag skulle aldrig byta ut det som vi har mot att ha två föräldrar.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar