hosten
Publicerad 23 augusti 2021 kl 09:00

Så överlever du hösten

Mörker, regn och kyla närmar sig med stormsteg. Men det finns små knep för att överleva och här är tipsen som ger dig extra energi i höstmörkret.

Allt blir kallare, allt blir mörkare och melankolin smyger sig sakta men säkert på. Jobb, förkylningar och gråa dagar är det enda som väntar - eller? Hösten är inte alltid bedrövlig, den råkar också vara den perfekta årstiden för mys, experimenterande i köket och lugna hemmakvällar. Under hösten är det helt acceptabelt att ta det lite lugnt, dricka något varmt, ta på de stickade sockorna och kura ihop sig under filten. Hösten är inte heller lika kravfylld som sommaren, nu är det helt okej att inte planera massor eller stressa för att få ut det mesta av varje dag. När mörkret infinner sig passar det perfekt att börja se en ny serie och tända några levande ljus. 

Strunta i alla måsten och ta en lugn promenad genom skogen en solig förmiddag. Den tidiga hösten är den perfekta tiden att spendera utomhus, det är ännu inte för kallt och man slipper svettas i en alltför stark sol. I takt med att det blir mörkare blir vi också tröttare och därför är det viktigt att suga i sig den sista D-vitaminen ur solskenet. Ljus är det bästa botemedlet mot tröttheten. Att motionera och träna gör dig även piggare.

Skordesasong2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utnyttja skördesäsongen! Plocka äpplen direkt från träden och svamp och lingon i skogen. Frossa i C-vitamin. Äter du till exempel tre rönnbär om dagen blir hela ditt behov av C-vitamin fyllt! Rönnbär stärker även ditt immunförsvar, motverkar urinvägsinfektion, kan lindra värk och få igång en trög mage. Under mörka och kyliga dagar passar det perfekt att experimentera lite i köket. Använd säsongens alla grönsaker och rotfrukter och koka ihop en robust soppa eller varför inte pröva ett riktigt långkok.

Undvik snuvan genom att sova ordentligt, klä dig varmt och få i dig vitaminer och mineraler. Men om du ändå inte lyckas komma undan så försök att svänga snuvan eller förkylningen till något positivt. Om inte förr så nu har du all rätt i världen att ta det lugnt. Unna dig en ordentlig sovmorgon och varför inte passa på att planera in en resa. Det blir något härligt att se fram emot som gör att du orkar uthärda höstmörkret. Och kom ihåg att under hösten är det helt okej att vara trött och lite hängig, du behöver inte vara glad och energisk konstant.

 

Illustrationer och text: Cathrine Sandqvist

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar