79
Publicerad 25 februari 2016 kl 12:21

”Satsa på levande buketter”

Runda och droppformade buketter. Väskbuketter. Hår- och handblommor. När det nalkas brudbuketter är alternativen oändliga.

Årets brudbukett ska avspegla din personlighet. Brudens längd, färger och smink ska tas i beaktande. Buketten ska även matcha bröllopets övriga färger. Och det viktigaste av allt – den ska matcha brudens klänning. Allt ska knytas samman i en vacker helhet.

– Jag skulle gärna se att folk vågade välja mer otippade färger, material och former. Österbottningar är väldigt traditionella när det gäller brudbuketter.

Men förstås är det viktigast är att jag uppfyller kundens önskemål, säger Sandra Neuman, florist på Amalia i Nykarleby.

– Redan när man ser brudpar från Helsingfors skymtar man mer kontraster och asymmetri i buketten.

 

Sandra tror att den äldre generationen är mer noggrann vid valet av vilken sorts blommor som passar vid olika tillfällen. Liljor och kallor förknippas enligt dem med begravningar, medan det i dag är helt okej att ha dessa blommor i sin brudbukett.

– När man ser bröllops­foton från gångna decennier syns det en tydlig skillnad från dåtidens buketter till nutidens. Då var det vanligt med några röda eller vita nejlikor blandat med grönväxter. Buketten har fått en mer spretig form.

Vad som färgmässigt är trendigt i modevärlden avspeglar sig också i blombuketterna. Just nu är det ljusa pastellfärger som gäller. Rosa, aprikos, grönt och blått. Även österbottningarna börjar influeras av trenderna.

– Eftersom bröllopet är en personlig dag tycker jag inte att man slaviskt ska följa trenderna. I stället tycker jag blommorna ska avspegla brudens personlighet. Jag ser gärna att bruden tar med sig naturmaterial eller någon blomma ur trädgården som kan blandas med i buketten. Det ger en mer personlig och levande bukett.

 

blomma1

blomma2

 

 När det handlar om form ska buketten inte vara prydlig och välkammad. Bohemiskt vilda buketter, gärna hängande, är väldigt inne. Dock syns de ytterst sällan här i trakterna. Här vill de flesta brudar ha kompakta och symmetriska varianter.

– Oftast utgår man ifrån brudens form på klänningen. Om brudklänningen är enkel kan man gärna leva ut svängarna mera och välja en mer rejäl bukett. Om klänningen har många utsmyckningar väljer vi en mer diskret bukett. Kroppsformen är också något man kan ta i beaktande när man gör buketten. En stor bukett passar kanske bättre på en lång brud än på en kort.

 

 

80

Sandra Neuman

  • 28 år, bosatt i Nykarleby med man och två barn
  • utbildad trädgårdsmästare och florist
  • jobbar med binderier, krukväxter och inredning på Amalia
  • bloggar om trädgård på Lagombackan

 

Text och foto Rebecca Sjöblom

Kommentarer

  • Kitty 26/02/2016 11:52am (4 år sen)

    Roligt att höra lite bakgrund. Snart börjar ju högsäsongen för bröllop. Finns ju mycket klassiskt och enkelt som är jättesnyggt. Men snyggt och framförallt intressant när man ser något lite annorlunda och mera personligt.
    Bra reportage!

Skriv en kommentar