flowkitchen nathalieauren inspiration
Publicerad 15 augusti 2019 kl 06:00

Väck inspirationen i höst

Vad kan du göra för att väcka din inspiration? Du kan bli inspirerad tack vare något som händer utanför dig själv, som en händelse, en annan person eller något du ser eller hör. Du kan också bli inspirerad av en plötslig egen tanke, en tanke som kommer till dig som från ingenstans.

Hösten är min produktivaste tid på året. Det är nu jag känner mig som mest inspirerad och är full av idéer. Jag vill dra igång nya projekt, planera och sätta upp mål och visioner för resten av året. Under sommaren har dessa sidor i mig fått vila, de har helt naturligt tagit en välbehövlig paus. En paus för att ladda upp och få distans. För att sedan kunna väckas til liv igen, fulltankade med ny kraft. 

Men efter att ha haft en längre ledighet kan det också vara svårt att få tag på inspirationen igen. Det kan kännas trögt och jobbigt, hur var det man gjorde nu igen?

Min första jobbvecka efter min hittills längsta semester som företagare var faktiskt riktigt tung. Hjärnan var trött och förstod inte riktigt vad jag ville den skulle göra. Det var också kul, men ovanan att vara tillbaka framför en datorskärm gjorde att jag kände mig oinspirerad. Vilket är helt förståeligt, det är inte det bästa att gå från noll till hundra på en dag eller två. För att göra övergången från semesterhjärna till work mode var jag snäll mot mig själv och jobbade korta dagar varvat med mycket återhämtning. Såg till att sova mycket och åt det jag mår bra av.

Och sakta men säkert började det kännas lättare, och roligare. Inspirationen och idéerna kom smygande och plötsligt kom jag på mig själv med att vara riktigt glad över att jag hade min vardag tillbaka. 

 

Nathalie Auren Flow Kitchen lilacs


Hur väcker du inspirationen?


Google definierar inspiration enligt följande:

  1. The process of being mentally stimulated to do or feel something, especially to do something creative.
  2. A sudden brilliant or timely idea.


För att väcka din
inspiration till att göra saker som du älskar, eller saker som du annars bara behöver få gjorda i hemmet eller på jobbet är mitt bästa tipis ganska enkelt. Bara gör. I know, inte det roligaste tipset. Men det är faktiskt det bästa.

Det var exakt så jag gjorde när jag skrev denna text. Inspirationen var ärligt talat på -100, och jag hade ingen aning om vad jag skulle skriva om. Det var helt tomt i huvudet, nada. Jag undvek uppgiften en god stund, åt lite mellanmål och svarade på några mejl. Funderade på om jag skulle skjuta upp saken till imorgon, jag borde hinna då också. Men då blev jag trött på mig själv och bestämde mig för att jag minsann ska ha en text klar under eftermiddagen, punkt slut. Jag satte mig ner, och plötsligt kom orden.

Inspirationen var återigen min närmaste vän, och en timme senare var texten klar. 

Bara gör alltså. 

 

Nathalie Auren dessertpizza


Men du kan vara lugn, jag har faktiskt några andra tips också.

 

1. Våga göra utan inspiration. Jag vet, igen kommer ett jag-vill-inte-höra-detta -tips. Men ibland måste man faktiskt göra saker även om man inte är inspirerad. Det är inte det allra roligaste, men det är inte så farligt heller. Det är livet. Och för det mesta kommer små doser av inspiration under processens gång, lita på det. 

2. Bryt och gör något annat. Om det står helt stilla är det det bästa du kan göra (om du redan testat att bara göra och det inte fungerar det vill säga). Gå en sväng, prata med en kollega eller lek med hunden. Vad som helst som får dig att tänka på något annat. När du sedan går tillbaka till din uppgift har du helt nya tankar och idéer. 

3. Omge dig med människor som inspirerar dig. Det behöver inte vara personer som gör samma saker som du, det viktigaste är att de fyller dig mig glädje och positiv energi. Prata och umgås med sådana människor, och du kommer helt säkert att vara mycket mera inspirerad till att göra det du ska göra. 

4. Promenera. Ofta kan inspirationen stagnera om du sitter för länge vid ett skrivbord. Om du har möjlighet, gå en kort promenad på lunchen. Om inte, se till att röra på dig efter jobbet. Inspiration är energi, och energin i din kropp rör på sig när du rör på dig. Logiskt eller hur? Där på skogsstigen kommer du få så mycket bättre idéer än framför datorn. I promise. 

5. Stå inte i vägen för dig själv. Om du ska utföra något kreativt är det du själv som är din största fiende, inte inspirationen. Tro på din förmåga och lita på att du fixar det. Begränsa dig inte, våga tro på att allting är möjligt. Låt sedan inspirationen komma av sig självt. You can do this. 

 

Text och bilder: Nathalie Aurén

Nathalie Aurén är entreprenör, matbloggare och yogi. Hon inspireras av skogen och havet, vackra kokböcker och medvetna människor. Hon bloggar på adressen flowkitchen.fi

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar