93560761 l
Publicerad 6 februari 2021 kl 00:00

Varför firar vi Alla hjärtans dag?

Idag firas Alla hjärtans dag, Vändagen, Valentindagen eller Valentine's Day. Kärt barn har många namn och den gemensamma nämnaren är att vi uppmärksammar kärleken och älskade människor i vårt liv. Känner du till orsaken bakom firandet av den 14:e februari?

Firandet av helgonet Valentinus kan spåras tillbaka så långt som till 400-talets katolska kyrka. Vilken Valentinus som firades är däremot oklart, då det finns flera olika martyrer från 200- och 300-talet med samma namn.

Under de tidigaste festligheterna hade kärlek och romantik ingen som helst koppling till den 14:e februari. Den anknytningen uppkom först under medeltiden. Det sägs att man i England, Skottland och Frankrike parade ihop ungdomar två och två inför sommarens danser. Man lottade eller valde slumpmässigt ut vem man ville vara par med, och efter lottningen hade man samma par under ett års tid. Pojkarna skulle uppvakta sina damer som riddarna: med gåvor och blommor. Det här inspirerade ungdomarna att börja fundera på vem som skulle bli deras Valentin här näst. 

Under 1300-talet blev Valentindagen en fest för förälskade och parbildningslekar av olika slag var vanliga. Det var först då som helgonet Valentinus började förknippas med kärlek. Under medeltiden uppstod också en sed att skriva kärleksbrev med rimmande dikter. Den äldsta bevarade Valentinhälsningen är från 1477, då en kvinna som hette Margery Brew skickade en hälsning till sin trolovade John Paston som hon kallade sin ”worshipful and well beloved valentine”.

En annan romantisk legend hur valentinbreven kom till, berättar om det fängslade helgonet Valentin. Han lärde känna fångvaktarens dotter och innan han dog skrev han ett avskedsbrev och undertecknade med ”din Valentin”. Det skulle vara det första valentinbrevet. Sanningshalten i sägner och legender är i regel tveksam, men berättelsen lever vidare än i dag och folk skriver brev och skickar kort till sin älskade.

Finland är speciell i sitt valetinfirande, eftersom vi här också kallar dagen för "vändagen". Som namnet antyder är denna dag till för att framför allt komma ihåg sina vänner. Dagen har uppmärksammats sedan år 1987 då den upptogs i kalendern.

I dag kretsar firandet av Valentin mycket kring det kommersiella. Man uppmuntrar att köpa något till sin partner och uppvakta hen med blommor eller smycken. Många butiker tar tillfället i akt med diverse romantiska kampanjer och erbjudanden. Det finns också folk som ställer sig kritiska till firandet, i och med konsumtionhetsen. Vill man inte spendera pengar på gåvor kan ett fint, handskrivet brev eller en vänlig gest räcka för att visa uppskattning till vänner och familj.

 

Hur firar du Alla hjärtans dag?

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar