Artikel från
544e022ea5e99bc80269d7640419bf9f Över 386 000 personer prickades för betalningsstörningar i fjol, uppger Suomen Asiakastieto. Foto: Pixabay/SPT
Publicerad 7 januari 2020 kl 11:58

Allt fler har betalningsstörningar: "Samma personer skuldsätter sig åt många olika håll"

Enligt bolaget Suomen Asiakastieto ökade antalet betalningsstörningar med en femtedel i fjol. Hundratals tusen prickades för betalningsstörningar i fjol.

Sammanlagt 386 700 personer prickades för betalningsstörningar i fjol, vilket är 1,3 procent eller 4 800 personer mer än föregående år.

– Vi registrerade många nya betalningsanmärkningar, men de berör en allt mindre grupp människor. Samma personer skuldsätter sig åt många olika håll och då hopar sig problemen och betalningsanmärkningarna, säger affärsverksamhetsdirektör Jouni Muhonen på Asiakastieto i ett pressmeddelande.

1 (Siffercitat) 
Den lagändring som trädde i kraft i september och som syftar till att förebygga skuldsättningen med konsumtionskrediter syns enligt Asiakastieto ännu inte i statistiken.

Statsrådet har fattat ett beslut om att skapa ett så kallat positivt kreditregister, vilket enligt planen ska lanseras 2023. Enligt Asiakastieto skulle ett dylikt register förebygga en del av problemen med omfattande betalningsstörningar.

Asiakastieto kräver därtill ett skuldtak för alla hushåll som utöver konsumtionskrediter skulle beakta alla övriga skulder, inklusive bostadsskulder.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar