Artikel från
cropOT 595399 Nisse och Lena Ahlskog, Mohammed, Yuosef och Noor Alamour. Tommy och Mayvor Lindgren. Foto: Jonas Brunnström
Publicerad 16 augusti 2015 kl 15:11

Banden är starkare än vänskap

När familjen Alamour flyttade till Bosund väntade två familjer redan på dem med öppna armar. Relationerna utvecklades fort till något stort.

I ett vardagsrum i Bosund sitter sex vuxna personer och pratar. På golvet i hallen leker tre små barn med lego. I en fåtölj lite vid sidan om sitter en tonårig pojke och observerar roat.Nisse Ahlskog har bott i Bosund hela livet och hustrun Lena i 27 år, lika länge som de varit gifta. Mayvor och Tommy Lindgren har bott elva år i Bosund. Noor och Yuosef Alamour har bott i Bosund i elva månader.

– Jag kallar inte de här personerna för mina vänner, jag säger bror till Tommy och Nisse. Mina barn säger pappa och farfar till dem, säger Yuosef.

Yuosef Alamour och Noor Alamour.

Yuosef Alamour och Noor Alamour.På pappret är de tre familjerna så kallade vänfamiljer men för Yuosef och Noor är det mer än så.

– Ni betyder allt för oss, jag känner att ni är min familj, säger Yuosef och ögonen lyser då han tittar på Ahlskogarna och Lindgrenarna.

Tidigare bodde Noor, Yuosef och sönerna Mohammed och Ahmed i Syrien. En tid innan familjen Alamour skulle komma till Finland hade familjen Ahlskogs yngsta son, tonårige Elias, sett annonser som efterlyste vänfamiljer åt de syriska familjer som skulle anlända.– Jag tänkte inte så mycket på det men så berättade mamma att det har varit svårt att hitta vänfamiljer i Bosund, och hon föreslog att vi skulle bli vänfamilj, säger Elias Ahlskog.

Familjen Ahlskog hade tidigare varit vänfamilj och visste vad det hela går ut på. Lena Ahlskog föreslog att familjen Lindgren också skulle bli vänfamilj.

– Vi var lite osäkra men du sa "anmäl er så är vi två", säger Mayvor Lindgren.

Sagt och gjort, Ahlskog och Lindgren åtog sig uppdraget och när familjen Alamour kom till Bosund fanns två familjer som ivrigt väntade på dem.

Liam Ahlsokog och Mohammed Alamour bygger lego tillsammans. Snacket går på svenska.

Liam Ahlsokog och Mohammed Alamour bygger lego tillsammans. Snacket går på svenska.– Jag hade aldrig kunnat drömma om något sådant. När vi befann oss i Jordanien innan vi kom till Finland pratade jag med en kompis från Syrien som bodde i Helsingfors. Han sa att finländare är svåra att lära känna, att de vill vara för sig själva, säger Yuosef.

Så har inte varit fallet i Bosund. Mayvor Lindgren tog genast initiativ till att regelbundet ordna program i fritidsgården i byn för att alla som ville skulle få lära känna familjen Alamour.

– Folk här är jättevänliga, alla säger hej när jag träffar dem på gatan. Om jag hittar arbete här vill jag stanna i Bosund hela mitt liv, säger Yuosef.

Och om vänfamiljerna får välja blir det också så. Familjen Alamour har skänkt familjerna Ahlskog och Lindgren mycket glädje.

– Vi har lärt oss otroligt mycket av Yuosef och hans familj, intygar Tommy Lindgren och Nisse Ahlskog.

Yuosef och Noor Alamour med sonen Ahmed, Mayvor Lingren, Tommy Lindgren.

Yuosef och Noor Alamour med sonen Ahmed, Mayvor Lingren, Tommy Lindgren.Yuosef är dessutom en grymt skicklig kock och grillfesterna har blivit ett återkommande inslag.

– Tommy är speciellt förtjust i Yuosefs matlagning, säger Mayvor.

I somras gjorde Yuosef arbetspraktik på en bilverkstad och både han och Noor studerar svenska.– Sedan vill jag arbeta som kock, det är mitt yrke, säger Yuosef.

Hans svenska är utmärkt. Noor är lite blygare men Yuosef uppmuntrar henne och även hon pratar utmärkt när hon berättar den stora nyheten.

Nisse och Lena Ahlskog med Ahmed. Yuosef och Noor Alamour,

Nisse och Lena Ahlskog med Ahmed. Yuosef och Noor Alamour,– Vi ska få en bebis i november.

Äldsta sonen Ahmed pratar flytande svenska och berättar att han ska börja i förskola. I väntan på det gillar han att leka kurragömma och polis och tjuv med lillebror Mohammed och Liam Lindgren.

– Och att lära sig simma i simskolan, och att simma själv, och att simma under vattnet.

Leendet tar hela Ahmeds ansikte i besittning då han pratar. Han ser också mycket fram emot att bli storebror igen.

– Jag tycker om bebisar, bebisflickor och bebispojkar, båda är lika bra.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar