Artikel från
9c1be018a9bad5b838ecc3e6bcdfc217 Det republikanska partiet Sinn Féins partiledaren Mary Lou McDonald klargör att det blir en återgång till maktdelning i Nordirland. Foto: Brian Lawless/PA/AP
Publicerad 10 januari 2020 kl 21:16

Brexit enade motståndare – Maktdelningsstyret återuppstår i Nordirland

I sista stund har Nordirlands två rivaliserande partier enats om en uppgörelse om maktdelning i den brittiska provinsen. Därmed ska det regionala styret börja fungera igen för första gången på tre år.

Nordirland och brexit

  • En knäckfråga i Storbritanniens utdragna brexitförhandlingar med EU handlade om gränsfrågan mellan brittiska Nordirland och republiken Irland, som blir kvar i EU när Storbritannien lämnar den 31 januari.
  • Men i oktober i fjol enades EU och den brittiska regeringen om ett nytt utträdesavtal. De ändringar som gjordes i det nya avtalet jämfört med det som tidigare förhandlades fram handlade främst om Nordirland och frågan om gränsen till Irland.
  • Bland annat ska Nordirland ingå i Storbritanniens tullområde, vilket innebär att Nordirland har samma tullsatser som resten av landet.


Nordirland har stått utan regering i tre år sedan det republikanska partiet Sinn Féin hoppade av regeringssamarbetet med probrittiska Demokratiska unionistpartiet (DUP). Enligt Långfredagsavtalet från 1998 ska de probrittiska och Irlandsvänliga partierna samstyra Nordirland, men förhandlingarna har strandat gång på gång.

Och den 31 januari, datumet för Storbritanniens utträde ur EU, nalkas – där Nordirland har en nyckelroll.

Sinn Féin och DUP hade fram till måndag på sig för att enas, annars måste ett nytt regionalval hållas. Och sedan båda partierna tappat röster i det nationella valet den 12 december gjorde det susen.

– Sinn Féin har beslutat att återvända till maktdelningsinstitutionen och nominera ministrar, säger partiledaren Mary Lou McDonald.

Dessutom har centralregeringen i London lovat ökat finansiellt stöd om parterna kan enas.

DUP-ledaren Arlene Foster kallar uppgörelsen "rättvis och balanserad".

– Det här är en uppgörelsen som erkänner att vi lever i ett gemensamt, detta är en uppgörelse som erkänner att ingen identitet ska sättas högre än någon annan, säger hon.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar