Artikel från
ceeb0ec9fe61153b57f909c3bc23f447 En ny variant av coronaviruset har upptäckts i södra Afrika. Variantens stora antal mutationer oroar experter runt om i världen. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset/TT
Publicerad 26 november 2021 kl 15:49

Detta vet vi om nya virusvarianten B.1.1.529 – nu döps den till omikron

En nyupptäckt variant av coronaviruset drar till sig uppmärksamhet. Detta vet vi för tillfället.

• Den nya virusvarianten B.1.1.529 upptäcktes först i Sydafrika och Botswana. Ytterligare fall har konstaterats i Hongkong, Israel och Belgien. Fram till den 26 november har drygt 100 fall konstaterats, varav majoriteten i den sydafrikanska provinsen Gauteng.

• B.1.1.529 uppvisar betydligt flera mutationer än tidigare varianter. Enligt Africa Center for Disease Control finns drygt 30 av dessa i de så kallade spikeproteinerna som används för ta sig in i kroppens celler och utgör måltavlan för majoriteten av vaccinen mot covid-19.

• På den så kallade ACE2-receptorn, den del av spikproteinet som först kommer i kontakt med cellen, har den nya varianten tio mutationer, rapporterar BBC. Beta- och deltavarianterna har, som jämförelse, tre respektive två.

• Vissa av mutationerna i B.1.1.529 har upptäckts i tidigare varianter och har kopplats till en ökad förmåga för viruset att smitta och ta sig förbi immunförsvar.

• Världshälsoorganisationen WHO räknar med att det kommer att dröja flera veckor innan man har en tydlig bild av varianten.

• Bioteknikföretaget Biontech, som tagit fram coronavaccin tillsammans med Pfizer, har inlett studier av hur den nya varianten reagerar på vaccinet. Biontech räknar med att kunna presentera uppgifter inom två veckor.

• Ett tilltagande antal länder, däribland Storbritannien, Frankrike, Israel, Italien och Singapore, har beslutat att införa nya reserestriktioner från länder i södra Afrika. EU-kommissionen vill att hela unionen följer efter. WHO avråder än så länge mot reserestriktioner och vill invänta mer information.

• På fredagskvällen döptes B.1.1.529 till omikron.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar