Artikel från
7c336caa924a091debf34ce6b2703473 Varje år spolas tusentals delfiner upp längs Frankrikes Atlantkust efter att ha fastnat i fiskenät. Nu menar marinbiologer att beståndet är hotat. Foto: Helene Peltie/AP/TT
Publicerad 26 juni 2020 kl 15:40

Döda delfiner i rekordtal på franska stränder

Tusentals döda delfiner spolas årligen upp längs franska stränder efter att ha fastnat i yrkesfiskares trålar.

Nu menar marinbiologer att delfinbeståndet utanför Frankrikes Atlantkust är hotat. Delfinerna som hittas har ofta frakturer, brutna fenor och djupa skärsår i skinnet orsakade av fiskenät. Vissa har också lemlästats efter att fiskare avlägsnat dem från näten.

– Antalet döda har nått nivåer som hotar delfinpopulationens överlevnad i Gascognebukten, säger marinbiologen Morgane Perri.

Under de senaste tre åren har fler än 1000 delfiner spolats upp under en fyramånadersperiod varje vinter.

Forskare tror att de som finns på stränderna bara representerar en bråkdel av det totala antalet som dör i fiskenät utanför Frankrikes kust. Det verkliga antalet uppskattas vara fem till tio gånger högre.

Delfiner har i årtionden fångats i fiskares nät utanför Västeuropa. Men marina forskare säger att ökningen under de senaste åren är ett resultat av skiftande fiskemetoder, och särskilt fiskefartygen som trålar i par.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar