photo 1524639064490 254e0a1db723
Publicerad 6 januari 2020 kl 23:29

Engelskans hen blev årtiondets ord

Det neutrala pronomenet "they" (de) är utsett till årtiondets ord av The American Dialect Society. I engelskan kan "they" användas som svenskans hen.

Vanligtvis uppfattas "they" som tredje personen plural, men i författarhistorien finns gott om exempel på att ordet också har en singular betydelse. Exempelvis brukade Jane Austen, och Geoffrey Chaucer och William Shakespeare "they" på det sättet.

I våra dagar används "they" allt mer av icke-binära individer som inte vill bli uppfattade som man eller kvinna. I stället föredrar de det neutrala plurala pronomenet "they".

Tydlig trend


– När en grundläggande del av språket som pronomen blir en livskraftig indikator på trender i samhället spetsar lingvister öronen, säger lexikografen Ben Zimmer, chef för The American Dialect Society, en 131-årig institution som studerar språkutveckling.

Icke-binära syns oftare i populärkulturerna. Ett exempel är den brittiska sångaren Sam Smith som föredrar pronomenen "they/them" – detta efter "en livstid i krig med mitt kön".

Att "they" är på frammarsch i engelskan står helt klart. Förra månaden utsåg den amerikanska ordboken Merriam-Webster pronomenet till årets ord, något som The American Dialect Society gjorde redan 2015.

Slog ut "MeToo"

Invändningen att ett ursprungligen pluralt pronomen inte bör användas som ett singulart pronomen tycks inte bekymra språkbrukarna, enligt Språktidningen som jämför med svenskans hen: "Singulart they används dels om personer som inte identifierar sig som män eller kvinnor, dels när könet är okänt eller inte ska avslöjas."

Konkurrenter till "they" som 10-talets ord var "#BlackLivesMatter", "#MeToo", "climate", "emoji", "meme", "opioid crises" och "woke".

90-talets ord var "web" och 00-talets "google" enligt The American Dialect Society. (TT 
 

Text: TT-AFP-REUTERS

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar