Artikel från
fbbc5561e81a91152ad34bc17f48dcbc Arbetsgivaren står för en stor del av kostnaderna i samband med föräldraledighet. Det vill Finlands företagarkvinnor ha en ändring på. Foto: Catariina Salo/SPT
Publicerad 1 november 2019 kl 18:37

Finlands företagarkvinnor vill flytta över föräldrakostnaderna från företag till skattebetalarna

Kvinnor tar mer föräldraledigt än män och arbetsgivaren står för en stor del av kostnaderna. Finlands företagarkvinnor vill att skattebetalarna ska stå för utgifterna.

Finlands företagarkvinnor kräver gemensamt ansvar för utgifterna för bebisar. Kvinnornas arbetsgivare står fortfarande för de största ekonomiska utgifterna i samband med föräldraledighet. Det leder till systematisk ojämställdhet på arbetsmarknaden och begränsar kvinnodominerade företags tillväxt, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

– Unga kvinnor är fortfarande i en svag situation på arbetsmarknaden och måste nöja sig med visstidsjobb oftare än män. Det här missförhållandet måste rättas till, säger ordförande Tiiina Koski i pressmeddelandet.

Enligt Finlands företagarkvinnor borde alla kostnader för föräldraledighet betalas med skattepengar i stället för av arbetsgivaren. Samtidigt skulle det också vara viktigt ur jämställdhetsperspektiv att papporna tar så mycket ledigt att det anställs en vikarie.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar