Artikel från
96c17ddaf3867202b428952e3d7edd1c Finlands försvarsmakt misstänker att det finns spioner bland kinesiska studenter i landet. Foto: Andy Wong/AP/TT/Arkiv
Publicerad 13 februari 2020 kl 21:39

Försvaret varnar för kinesiska spioner – "Kina har sänt tusentals forskare till universitet i väst"

Bland kinesiska medborgare som studerar i Finland kan det finnas spioner från Kinas militära underrättelsetjänst, varnar den finländska försvarsmakten.

Försvaret bevakar situationen, säger brigadgeneral Mikko Heiskanen, som för befäl vid försvarsmaktens ledningssystem, i en intervju som publiceras av bland andra tidningen Keskisuomalainen.

– Kina har skickat tusentals forskare med kopplingar till Folkets befrielsearmé till universitet i väst. Studenterna inriktar sig på så kallad hård vetenskap och teknologi. Många av dessa studenter har dolt sina kopplingar till Folkets befrielsearmé, säger Heiskanen.

Brigadgeneralen vill inte säga om några kinesiska spioner har upptäckts och konfronterats i Finland, eller hur många man misstänker att det rör sig om.

Den finländska säkerhetspolisen har sedan tidigare noterat att Kinas underrättelseaktivitet i Finland har ökat, särskilt mot produktutveckling hos vissa företag.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar