Artikel från
6HgvWv3OwBWR Valdagen närmar sig och nu är det hög tid att fundera vem som ska få just din röst den 23 januari – eller genom förhandsröstning. Foto: Matias Risikko
Publicerad 7 januari 2022 kl 08:58

Gör vårt test – hitta din kandidat i välfärdsområdesvalet

Söndag 23 januari är det val, då ska politikerna i Österbottens välfärdsområde röstas fram. Vem får ditt förtroende? Vårt kandidattest hjälper.

Vid årsskiftet försvann Vasa sjukvårdsdistrikt som ersattes av Österbottens välfärdsområde. Välfärdsområdet ansvarar också för social- och hälsovården ute i kommunerna.

Du och alla andra röstberättigade österbottningar väljer vilka personer som ska sitta i välfärdsområdets fullmäktige och fatta de viktiga besluten.

Det nya och unika är att det är regionala val, du kan alltså rösta på kandidater från hela området och inte bara från din hemkommun.

Varje parti har rätt att ställa upp 73 kandidater och därför blir det ovanligt utmanande att hitta den person som bäst representerar just dig.
Foto: Jonathan Lygdman

Varje parti har rätt att ställa upp 73 kandidater och därför blir det ovanligt utmanande att hitta den person som bäst representerar just dig.Hundratals kandidater är uppställda från närmare tio partier. Med vårt kandidattest blir det lättare att navigera i kandidatfloran och – förhoppningsvis – hitta just din kandidat.

Vi har samlat ihop 28 frågor som berör olika aspekter av välfärdsområdet, många frågor är rent konkreta och handlar om din vård medan andra är mer principiella och handlar om saker som beskattning.

Via den här länken kommer du till kandidattestet.

Yle, som HSS Media samarbetar med kring testet, har denna gång inte tillhandahållit tjänsten för väljare och kandidater i Mellersta Österbottens välfärdsområde Soite. Bor du inom Soite hittar du motsvarande test här.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar