Artikel från
37b28d74e997bed387c4013de2960257 FN har pekat ut plast för engångsbruk som ett stort klimatproblem. Stora mängder antingen grävs ned, dumpas i vattendrag eller hamnar i havet. Kina försöker nu minska användningen av plast genom att införa flera förbud. Arkivbild. Foto: AP/TT
Publicerad 19 januari 2020 kl 18:50

Kina börjar förbjuda engångsplast i år

Redan senare i år ska alla plastpåsar i Kinas storstäder ha fasats ut, enligt nya direktiv från landets ledande myndighet för ekonomisk planering, NDRC.

Samma mål ska ha nåtts i hela Kina två år senare. Förbudet har dock undantag, och omfattar exempelvis inte producenter av färskvaror som säljer sina produkter på marknader, åtminstone inte än. Den verksamheten får respit till och med 2025.

Andra plastprodukter som delvis omfattas är bland annat engångsbestick och sugrör inom restaurangbranschen, som om fem år ska ha minskat sin användning av engångsplast med 30 procent. De nya riktlinjerna innehåller även restriktioner kring produktionen av plast, men det är oklart vilka regioner som kommer att påverkas.

FN har pekat ut engångsplast som ett stort problem för klimatet då stora mängder antingen grävs ned, dumpas i vattendrag eller hamnar i havet. Kina försöker precis som många andra länder ta itu med plastskräpet och har förutom de aviserade förbuden byggt ett dussintal centrum för att öka återvinningen.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar