Artikel från
bfda7de0d029c65d1da3601a15d52d84 En flicka i Pakistan får undervisning. Över 250 miljoner barn i världen saknade tillgång till skolor under 2018. Arkivbild. Foto: Nathalie Bardou/AP/TT
Publicerad 23 juni 2020 kl 08:45

Kvarts miljard barn utan undervisning

Över 250 miljoner barn i världen saknade tillgång till skolgång under 2018. Det uppger Unesco i en rapport, som pekar på den ojämlika tillgången till utbildning i världen.

"258 miljoner barn och ungdomar stängdes ute från all utbildning" skriver FN-organet och anger fattigdom och diskriminering som de två största faktorerna. Värst drabbade är redan utsatta grupper och individer: fattiga, invandrare, flyktingar och etniska minoriteter samt flickor och handikappade barn.

I mars rapporterade Unesco att 850 miljoner barn inte gick i skola på grund av coronapandemin. Och organisationen befarar att många inte kommer att återvända till lektionerna när pandemin är över.

"Tidigare erfarenheter – som ebola – har lärt oss att hälsokriser kan göra att många (barn) lämnas därhän, i synnerhet de allra fattigaste flickorna, varav många aldrig kommer tillbaka till skolorna", skriver Unescochefen Audrey Azoulay i förordet till rapporten.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar