Artikel från
LK LKAFPC20161021113444AWRO SSSW29BJ0 Internationella brottssmålsdomstolen har sitt säte i nederländska Haag. Foto: Martijn Beekman
Publicerad 16 mars 2022 kl 09:00

LYSSNA: Brott mot krigets lagar i Ukraina – kan Putin ställas inför rätta?

Nyhetspodden Bakom rubrikerna ser närmare på krigsförbrytelser och den utredning som nu påbörjats med anledning av kriget i Ukraina. Lärare i folkrätt, Mikaela Heikkilä, medverkar.

En vecka efter att den ryska invasionen började meddelade Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, i Haag i Nederländerna att man inleder en utredning om att det begåtts internationella brott i Ukraina. Utredningen har redan ett brett internationellt stöd. 

Processen är tidskrävande, omfattande och sker på många olika plan. Det handlar bland annat om att samla in olika sorters bevis, och i stora mängder. Men det finns tydliga bevis på att Ryssland brutit mot humanitär rätt, också kallat krigets lagar. 

Mer om vad en utredning om krigsförbrytelser innebär och vem som kan dömas i ICC  uppmärksammas i det senaste avsnittet av nyhetspodden Bakom rubrikerna. Medverkar gör Mikaela Heikkilä, lärare i folkrätt vid Åbo Akademi. Redaktör är Patrick Sjöholm. 

En längre intervju med Mikaela Heikkilä publiceras under veckoslutet. 

Lyssna på Bakom rubrikerna på HSS Medias lyssnasajtSpotify och Apple podcasts.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar