Artikel från
OM transport Våld mot kvinnor är ett utbrett problem i Finland. Foto: Arkiv/Linus Lindholm
Publicerad 8 december 2021 kl 16:12

LYSSNA: Varannan kvinna i Finland har upplevt fysiskt eller sexuellt våld

Nyhetspodden Bakom rubrikerna uppmärksammar våld mot kvinnor och varför situationen i Österbotten är en av de värsta i landet. VBL-journalisten Alexia Sahl gästar dagens avsnitt.

Enligt Statistikcentralen var 77 procent av offren för våld i par- och nära relationer kvinnor år 2019. Våld mot kvinnor är ett jämställdhetsproblem eftersom det ofta grundar sig på orättvis maktbalans mellan könen.

Det mest typiska är att kvinnor upplever våld hemma, i andra privata utrymmen och på arbetsplatserna. Mer och mer trakasserier och till och med våld sker även på nätet. Mörkertalet är stort, också i Österbotten. 

– Österbotten är ett av de områden i Finland där situationen med våld mot har varit som värst. Det kan bero på att det finns mycket patriarkala attityder här, säger VBL-reportern Alexia Sahl i podden. 

Enligt undersökningen som EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) publicerade år 2014 utsätts finländska kvinnor betydligt mer för våld än kvinnor i EU-länderna i genomsnitt.Enligt rapporten hade 53 procent av de finländska kvinnorna utsatts för någon form av psykiskt våld av sin nuvarande eller tidigare partner. iIgenomsnitt 30 procent hade utsatts för fysiskt eller sexuellt våld. 

Lyssna på det senaste och alla tidigare avsnitt av Bakom rubrikerna på HSS Medias lyssnarsajtSpotify eller Apple podcasts.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar