Artikel från
LK LKLAPX20220401091307O072 SU4K27NJ0 I Finland har 25 000 vårdanställda i sex sjukvårdsdistrikt inlett en strejk som pågår i två veckor. Strejken kan komma att utvidgas om ingen överenskommelse nås. Foto: Markku Ulander
Publicerad 8 april 2022 kl 08:30

LYSSNA: Vårdstrejken – det här handlar den om

Det är den första vårdstrejken i Finland på nästan 30 år. Podden Bakom rubrikerna talar om vårdstrejken med VBL:s och ÖT:s politiska reporter Sofia Westerholm.

Sjukvårdspersonalen har fått nog. Det är nästan trettio år sedan sist, men nu har 25 000 vårdanställda i sex sjukvårdsdistrikt inlett en strejk som riskerar bli lång och omfattande.

En vecka har gått och strejken kan utvidgas till att gälla 40 000 anställda i tretton sjukvårdsdistrikt, ifall inte en överenskommelse nås. Samtidigt är man oroad över om patientsäkerheten kan tryggas när vårdpersonalen strejkar. Och Social- och hälsovårdsministeriet förbereder en lag som eventuellt kan sätta stopp för strejken.

Ord står mot ord mellan fackförbund och arbetsgivare och inom regeringen och på ministeriet. 

Vilka följder får strejken och hur långt är parterna från en överenskommelse i det här läget? Vasabladets och Österbottens Tidnings politiska reporter Sofia Westerholm medverkar i dagens avsnitt. Redaktör är Patrick Sjöholm.

Lyssna på avsnittet på HSS Medias lyssnarsajtSpotify eller Apple podcasts.


 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar