Artikel från
b1693c7a5d6f08e8d664b306ef317029 Efter årsskiftet blir det möjligt att öppna ett aktiesparkonto. Man får sätta in högst 50 000 euro på kontot för att investera i aktier. Skatt betalar man först då man tar ut pengar från kontot. Foto: SPT
Publicerad 18 november 2019 kl 09:33

Många investerare planerar att öppna ett aktiesparkonto så fort det blir möjligt

Aktiesparkontot kan göra investeringar i aktier mer lönsamma för privatpersoner.

Vid årsskiftet blir det möjligt för privatpersoner att spara pengar genom aktiesparkonton. Enligt Börsstiftelsens och Finlands aktiesparares enkätundersökning Sijoittajabarometri har många investerare planer på att starta ett aktiesparkonto redan nästa år, skriver Börsstiftelsen i ett pressmeddelande.

Över tvåtusen personer svarade på enkäten som skickades ut till Finlands aktiesparares medlemmar och personer som prenumererar på Börsstiftelsens nyhetsbrev. Över en tredjedel av de som svarade på enkäten planerar att starta ett aktiesparkonto och nästan lika många överväger saken.

Speciellt populärt verkar de nya sparkontona vara bland personer under 30 och personer som har hållit på med investerande i mindre än två år. Enligt Börsstiftelsens vd Sari Lounasmeri passar aktiesparkontona speciellt personer som investerar på lång sikt.

Aktiesparkontot är ett konto för att handla med aktier. De affärer som görs med kontot är skattefria och man betalar skatt på avkastningen först då man tar ut pengar från kontot.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar