Artikel från
4ef290321de62510ac61a2f5e8196953 Upp till 56 procent av alla arbetstagare har ingen möjlighet att använda sig av så kallad flextid på jobbet. Foto: Ari Sundberg/SPT
Publicerad 4 mars 2021 kl 06:57

Mer än hälften av arbetstagarna har ingen flextid på jobbet

Ungefär en femtedel av dem som har skiftarbete kan inte alls påverka hur arbetsskiften bestäms.

Upp till 56 procent av alla arbetstagare har ingen möjlighet att använda sig av så kallad flextid på jobbet. Det visar en arbetstidsbarometer som Finlands Fackförbunds Centralorganisation publicerade på torsdagen.

Flextid innebär att arbetstagare på vissa villkor har rätt att fatta beslut om när arbetet börjar och slutar. Enligt FFC är det endast 15 procent av alla arbetstagare som har flextid medan 27 procent använder sig av en arbetstidsbank där arbetstid kan sparas och omvandlas till ledighet eller penningförmåner.

"Välbefinnandet i arbetet och arbetsproduktiviteten påverkas av arbetstagarens inflytande över sina egna arbetstider", säger FFC:s utvecklingschef Juha Antila i ett pressmeddelande.

Ungefär en femtedel av dem som har skiftarbete kan inte alls påverka hur arbetsskiften bestäms.

"Arbetstagarnas möjligheter att jobba deltid måste förbättras. Det skulle ha en positiv inverkan på arbetshälsan i synnerhet bland äldre arbetstagare", säger Antila.

FFC:s enkät bygger på 1 003 telefonintervjuer, som gjordes av Kantar TNS i februari och mars i fjol.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar