Artikel från
crop 57c2d5d37eaa22246846b0eade9b6b3b Polisbil i New York. Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Publicerad 30 april 2021 kl 17:25

New York-polisen dumpar robothundar

New York-polisen ska sluta använda robothundar, liknande den sort som inspirerat ett avsnitt av Netflixserien "Black mirror". Polischefen John Miller säger till New York Times att hundarna blivit "måltavlor" för människor som ogillar polisen.

NYPD har avslutat kontraktet med tillverkaren Boston Dynamics, säger företaget i ett uttalande.

Hunden, som kallas "digidog" inom polisen, styrs med fjärrkontroll och hyrdes in för första gången i fjol. Då sade polisledningen att mackapären skulle hjälpa till att "rädda liv, skydda människor och poliser". Robothundarnas främsta uppgift är att fotografera sin omgivning och ta sig fram på platser som är svåråtkomliga för en vanlig polis.

NYPD har fått kritik efter att man använt en digidog vid ett gripande i ett lägenhetshus på Manhattan och vid en gisslansituation i Bronx tidigare i april. Kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez har beskrivit robothundarna som "drönarövervakning på gatunivå".

I New York och resten av USA har det funnits farhågor kring att digidog i framtiden kan användas för att utföra riktigt polisarbete. Kritikerna menar att den är ett tydligt tecken på att USA håller på att militariseras alltmer. Egentligen skulle inte försöket med robothundar ha avslutats förrän i augusti.


Skaparen av "Black mirror", Charlie Brooker, har sagt i intervjuer att Boston Dynamics robothund utgjorde inspirationskällan till avsnittet "Metalhead", där huvudpersonerna försöker fly från fyrbenta robotar som kontrollerar människorna i en dystopisk framtid.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar