Artikel från
41fa80fb66fae6451e950788cdee4867 Lite över hälften av respondenterna i Institutet för hälsa och välfärds undersökning stöder placering av penningautomater i separata spelsalar. Foto: Sofia Westerholm/SPT
Publicerad 25 juni 2020 kl 10:48

Placering av penningautomater i separata spelsalar får stöd av finländare

Institutet för hälsa och välfärds undersökning visar att finländarnas inställning till penningspelande har blivit mer negativ.

En större del av finländarna än tidigare stöder placering av penningautomater i separata spelsalar, och överlag har inställningen till penningspelande blivit mer negativ. Det framkommer i en undersökning som genomförts av Institutet för hälsa och välfärd 2019.

Lite över hälften av respondenterna, 52 procent, stödde en placering av penningautomater i separata spelsalar. År 2015 var motsvarande siffra 37 procent.

Närmare två tredjedelar av respondenterna, 66 procent, stödde obligatorisk identifiering vid penningautomater.

Med obligatorisk identifiering vill man förhindra att minderåriga spelar. Senast från och med den första januari 2022 blir det obligatoriskt att identifiera sig vid penningautomater i bland annat affärer, kiosker och kaféer.

Särskilt unga vuxnas inställning till penningspelande har förändrats.

–  Samtidigt som de spelar mindre, förhåller de sig mer positivt än tidigare till att penningautomater placeras i ett separat utrymme, samt till obligatorisk identifiering, säger institutets specialforskare Anne Salonen i ett pressmeddelande.

Nästan 4 000 finländare i åldern 15 till 74 deltog i undersökningen.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar