Artikel från
55fa1ad905d94890cde4971dd438dccd 2 Pride är ett uppror, men det måste också få vara fest. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Publicerad 15 juni 2019 kl 07:00

Podden Queerents | Avsnitt 5: Pride är ett uppror

I veckans avsnitt av Queerents pratar Olivia och Catzo om Stonewallupproren som startade priderörelsen, om Vasa Pride och vikten av att ordna regnbågsfestivaler på mindre orter och om mens, förstås.

Grattis Vasa, äntligen fick ni tillbaka pridefestivalen! I en hel vecka har det ordnats evenemang riktade till hbtiq-folket och andra intresserade runtom i staden. Och i dag, på lördagen, blir det grande finale: paraden.

Det sägs att den första prideparaden ordnades ett år efter Stonewallupproren, alltså i juni 1970. Stonewallupproren är en av orsakerna till att en enad gayrörelse startade. Redan före det fanns det visserligen olika grupperingar som jobbade för hbtiq-personers rättigheter, men i och med upproren kom kampen närmare den vanliga människan. Majoriteten började ställa sig bakom minoriteten.

Vi är inte klara ännu, det finns mycket att göra för att synliggöra och få hbtiq-personer att känna sig som en del av samhället. Men trots att kampen inte är över är det viktigt att fira framgångarna. Därför är pride lika delar fest och kamp. Vi måste få ta en paus från upproret och sätta oss ner och fundera på vart vi kommit. Vi behöver också få känna oss delaktiva i en gemenskap, det är en otroligt viktig del av pride.

Men vi får aldrig, aldrig glömma varifrån vi kommer. Vi får inte bli historielösa.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar