Artikel från
BzqZAsAyKMuh Vinterdäck ska användas när föret kräver det påminner polisen. Foto: Arkiv/Daniel Nissén
Publicerad 2 mars 2021 kl 10:19

Polisen: Använd vinterdäck när det är vinterföre

Man ska inte ge sig ut med sommardäck om det är halt påminner polisen.

Enligt den nya vägtrafiklagen som trädde i kraft i fjol ska vinterdäck användas mellan november och mars om föret kräver det. Till skillnad från tidigare är det alltså möjligt att köra med sommardäck vintertid om föret är tillräckligt bra. 

Polisen påminner ändå i ett pressmeddelande om att man inte ska ge sig ut med sommardäck om det är halt eller om föret kan bli sämre under dagen.

Sammanlagt 75 böter och 36 avgifter för trafikförseelse har getts för användning av sommardäck vid vinterväglag mellan november och januari. 

"En del av dem som kört med sommardäck vid vinterväglag har orsakat kollisioner eller avkörningar. Därför uppmanar polisen att tänka över noga innan man ger sig i väg med sommardäck", säger polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen. 

Den nya lagen sätter större ansvar på bilföraren men det är polisen som gör den slutliga bedömningen om vilka däck rådande före kräver. 

"När det är halt är det inte tillåtet att köra med sommardäck. Man ska inte ge sig i väg med sommardäck på morgonen om det förväntas snöfall eller halt väglag under dagens lopp. Om halkan kommer som överraskning ska man förstås inte köra till exempel tillbaka hem utan vinterdäck", säger Kallio i pressmeddelandet.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar