Artikel från
d98bd097236d351ed00645899ba9104c Polisen uppmanar alla cyklister att fotografera cykeln och spara en bild på mobilen, ifall man inte känner till tillverkningsnumret. Foto: Carl-Anton Storbacka/SPT
Publicerad 14 maj 2019 kl 17:41

Polisen: Fota din cykel och köp inte en stulen hoj

Det har gjorts nästan dubbelt så många anmälningar om stulna elcyklar än förra året.

Polisen uppmanar alla cyklister att fotografera cykeln och spara en bild på mobilen, ifall man inte känner till tillverkningsnumret, skriver Polisstyrelsen i ett pressmeddelande. Polisen har tagit emot nästan 3 400 anmälningar om cykelstölder i år, vilket är ungefär lika mycket som förra året.

Enligt polisinspektör Jyrki Aho på Polisstyrelsen utförs brotten ofta av ungdomar med missbruksproblem men återkommande förbrytare och professionella brottslingar stjäl också cyklar.

Cyklar av märket Jopo stjäls oftare än andra cyklar. Polisen har under början av året tagit emot 325 anmälningar om stulna Jopocyklar. Det har också gjorts kring 100 anmälningar om stulna elcyklar, vilket är nästan dubbelt så många som i fjol.

Enligt Aho ska man inte köpa en cykel om man misstänker att den är stulen.

– Om du köper en cykel på till exempel webben som senare konstateras vara stulen, förlorar du den och kan dessutom få böter, säger Aho i pressmeddelandet.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar