Artikel från
ebc5bff8556bb9dbf6487f7738b9879d Regeringen förhandlar i dag i Ständerhuset i Helsingfors. Bland annat öppnade gränser för fler länder diskuteras. Foto: Jenny Jägerhorn-Tabermann/SPT
Publicerad 23 juni 2020 kl 09:57

Regeringen förhandlar om att slopa restriktioner för personer över 70 år och om att öppna gränserna för fler länder

Regeringen samlas i Ständerhuset klockan 11. På agendan finns gränsfrågor och slopande av coronarelaterade restriktioner för äldre personer.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade på Ständerhusets trappa innan förhandlingarna att frågan om ytterligare lättnader i reserestriktionerna kommer att vara den svåraste frågan. Hon tog inte direkt ställning till hur det blir med gränsen mot Sverige, men hänvisade till det epidemiologiska läget i landet.

–  Vi kommer att fatta nya beslut i dag. Det är beklagligt att den epidemiologiska situationen i Sverige är så dålig, sade Marin.

För närvarande har Finland lättat på reserestriktionerna mot sex Schengenländer – Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen. Resenärer från dessa länder får komma till Finland utan att placera sig i karantän. Finländare som besöker de här länderna behöver inte heller placera sig i karantän när de återvänder.

SPT rapporterade tidigare att minst trettio länder har öppnat gränserna för finländska resenärer.

Marin sade också att Finland fortsätter att förbereda sig för en eventuell andra coronavåg.

–  Hotet är verkligt. Vi har förberett oss genom att utveckla lagstiftningen och få i gång inhemsk tillverkning av skyddsutrustning, sade Marin.

Hon lyfte också fram den mobilapplikation för smarttelefoner som Social- och hälsovårdsministeriet utvecklar. Arbetet med den fortsätter.


Sverige en viktig partner

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) beklagade sig också över det epidemiologiska läget i Sverige, men lovade inga lättnader.

–  Sverige är en viktig partner för oss, vilket innebär att situationen är utmanande, sade Henriksson.

Enligt Helsingin Sanomats uppgifter kommer regeringen att slopa de resterande rekommendationerna för personer över 70 år. Henriksson säger att den här gruppen kan vänta sig goda nyheter i dag.

Enligt Hufvudstadsbladets uträkning kan smittfallen i Sverige tidigast i mitten av augusti sjunka till en sådan nivå att det kunde bli aktuellt att öppna gränserna igen.

Regeringen diskuterar också om det finns skäl att ändra de nuvarande rekommendationerna om distansjobb.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar