Artikel från
0cb778bfaaa6f24b35c0dee25e46564b Hjälporganisationen Röda halvmånen, soldater och räddningspersonal larmades till olycksplatsen. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT
Publicerad 8 januari 2020 kl 21:08

Statsminister Stefan Löfven och kung Carl XVI Gustaf beklagar sorgen

Alla 176 ombord omkom när ett ukrainskt flygplan kraschade i Iran på onsdagsmorgonen. Sveriges statsminister Stefan Löfven och kung Carl XVI Gustaf deltar i sorgen efter de svenskar som omkom.

Förutom svenskarna fanns 82 iranier, 63 kanadensare samt afghaner, tyskar och britter ombord. Enligt Ukrainas säkerhetsråd dödades även elva ukrainska medborgare, inklusive de nio besättningsmedlemmarna.

Nationella operativa avdelningen (Noa) arbetar med att identifiera personer med anknytning till Sverige, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare vid Noa, till TT.

Identifieringsarbetet sker i enlighet med riktlinjer som slagits fast av Interpol. Han kan inte ge några tidsramar för när någonting kan hända i identifieringsarbetet.

– Det är ett arbete som leds av det land där händelsen har inträffat.


I ett mejl till TT kommenterar statsminister Stefan Löfven (S) katastrofen:

”Mina tankar går i denna svåra stund till de omkomna, deras familjer och närstående. Det är viktigt att det nu görs en ordentlig utredning om orsaken till flygkraschen", skriver statsministern.

Även kung Carl XVI Gustaf kommenterar händelsen på hovets hemsida:

"Dagens flygplanskrasch i Teheran har krävt många människoliv. Bland de förolyckade fanns ett antal svenskar. Mina och min familjs tankar går i denna stund till de omkomna, deras familjer och närstående."


Oklar orsak


Boeing 737-planet störtade strax efter att det lyft från Teherans internationella flygplats Imam Khomein. Det skulle till Kiev i Ukraina men kraschade i närheten av staden Parand.

Flygbolaget Ukraine International Airlines uppger att planet nådde 2 400 meters höjd innan det började falla. Planet var byggt 2016 och hade genomgått en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari.


SAS ställde in


SAS ställde in ett flyg till Beirut som skulle ha avgått under onsdagseftermiddag på grund av flygkraschen, berättar Kristian de Place Gamborg Hansen, tillförordnad presschef på SAS.

– Vi vet inte om vi ska ställa in fler flyg dit, men nästa plan till Beirut går först på lördag, så till dess kan situationen ha ändrats, säger han.

I övrigt flyger SAS inte alls i området.

Flygplanstillverkaren Boeing skriver på Twitter att tankarna efter denna "tragiska händelse" går till besättningen, passagerarna och deras anhöriga.

Enligt Al-Jazeera skulle planet ha lyft klockan 5.15, lokal tid, men avgången sköts upp en timme.

Det nu kraschade planet var av typen 737-800 Next Generation. Plantypen 737-MAX, som har flygförbud efter två uppmärksammade olyckor, är en senare generation plan.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar