Artikel från
abef2df5f8119efa32b107e97ae42262 Arkivbild från penkis i Helsingfors februari 2019. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Publicerad 27 november 2019 kl 12:07

Utbildningsvideo om penkis publiceras på torsdag

Vilka regler gäller för bänkskuddardagen? Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet har tagit fram en video för att ge råd till skolor och arrangörer.

Bänkskuddardagen, allmänt känd som "penkis", är en övergångsrit som firats i gymnasierna i Finland i över hundra år. Den väcker alltid frågor om evenemangets trygghet, ansvarsfördelning och traditionens betydelse i nutid, skriver Regionförvaltningverkets svenska enhet för bildningsväsendet i ett pressmeddelande.

Verket har därför gjort en utbildningsvideo om bänkskuddardagens juridik, pedagogik och psykologi. Penkisvideon har fått namnet Min drömpenkis och den publiceras på torsdag under ett seminarium om gymnasiets nya läroplansgrunder, där lärare och rektorer från Svenskfinlands gymnasier är samlade.

Målgruppen för penkisvideon är personal och studerande i gymnasiet som är involverade i penkis. Syftet är att stöda förberedelserna, klargöra ansvarsfrågorna och stärka tryggheten. Videon är på svenska och 21 minuter lång.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar