Artikel från
fd011b1c7eae8a5f93c8ccbf8fbb50a4 Hela 70 procent av finländarna vill att religionsundervisningen i grundskolan ska förnyas. Foto: Sofia Westerholm/SPT
Publicerad 7 januari 2020 kl 07:07

Yle: Över två tredjedelar av finländarna vill förnya religionsundervisningen

Största delen av finländarna vill att religionsundervisningen i grundskolan ska reformeras så att livsåskådning och religion skulle undervisas som ett gemensamt ämne, visar en enkät som Yle har låtit göra.

Totalt är det 70 procent som skriver under påståendet att religions- och livsåskådningsundervisningen i grundskolan borde ersättas med ett ämne där eleverna får bekanta sig med alla religioner, oavsett vilket samfund de hör till.

Enligt Yle är det framför allt De grönas, Vänsterförbundets och SDP:s anhängare som tänder på idén att slå ihop undervisningen i religion och livsåskådning medan i synnerhet Kristdemokraternas och Sannfinländarnas väljare motsätter sig tanken.

Knappt hälften av religionslärarna står bakom idén att religion och livsåskådning blir ett undervisningsämne, uppger religionslärarnas förbund.

Yles enkät gjordes av Taloustutkimus och besvarades av drygt 1 000 finländare på olika håll i landet i början av december. Felmarginalen är 3,2 procent åt vardera hållet.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar