43704984 l
Publicerad 13 juni 2020 kl 09:00

10 smarta kökstips

Ta vara på färska örter, rädda dina träskärbräden och kyl ner vin utan att vattna ut det. Här hittar du tio smarta kökstips för varje hushåll.

1. Skala vitlök

Skala vitlöken lättare genom att först använda flatsidan av kniven för att pressa på vitlöksklyftan.

2. Pressa all saft ur en citrusfrukt

Trött på att inte kunna ta tillvara på all saft ur en citron? Lägg citronen i kylskåpet ca 30 minuter och hetta därefter upp den i mikron ca 15 sekunder. Fortfarande svårt? Använd en grilltång för istället för händerna att pressa frukten.

3. Riv mjuk ost

Är osten för mjuk för att kunna rivas med rivjärn? Frys osten i 30 minuter innan den ska rivas.

4. Gör kallt smör snabbt mjuk

Är smöret för hårt att skära? Häll hett vatten i ett glas, häll bort vattnet och lägg glaset upp-o-ner över det kalla smöret och låt stå ett par minuter.

5. Frys ner färska örter

Hinner du inte använda alla örter innan de vissnar? Grovhacka örterna, blanda ihop med olivolja, portionera upp i en isbitsform och frys ner för senare användning.

6. Kyl ner vinet utan att vattna ner det

Frys ner vindruvor och använd dem som isbitar för att snabbt kyla ner vinet, utan att späda ut det med vatten!

7. Ge ett gammalt skärbräde nytt liv

Rädda ett gammalt trä skärbräde med salt och citron. Börja med att gnugga brädet med havssalt och ta sedan och rengör brädan genom att gnugga ytan med en citronhalva. Olja skärbrädet med matolja en gång i månaden för att uppehålla den fina ytan.

8. Släck oljebränder med bakpulver

Började det brinna medan du friterade lökringar? Innan du ringer brandkåren kan du kasta bakpulver på elden. Bakpulver innehåller koldioxid som hjälper till med att kväva elden.

9. Fräscha upp mikrovågsugnen med ättika

Känns det alldeles för svårt att rengöra mikrovågsugnen utan att allting börjar lukta Fairy? Häll 2 matskedar ättika i en liten mikrosäker skål och kör på hög värme i ca 5 minuter. Använd sedan en ren trasa eller hushållspapper för att torka av allt ingrott smuts som ättikan nu lösgjort från tak och väggar.

10. Iskaffe utan vatten

Gör iskaffe genom att frysa ner rums tempererat kaffe i isbitsformer.

 

Text: Sofie Sergelius       Bild: 123rf.com

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar