90159776 l
Publicerad 18 juni 2020 kl 10:00

5 ätbara blommor att prova i sommar

Pigga upp maten med färgglada blommor! Här kommer några favoriter du både kan torka och dekorera med, eller använda som ingrediens i matlagningen.

1. Viol

Både blommorna och bladen på violen är ätbara! Du hittar violen i det vilda, ofta i skogsbryn och dikesrenar. Den har en antiinflammatorisk egenskap och är bra för andningsorganen. Smaken passar väldigt bra med syrliga ingredienser och är vackra ätbara dekorationer till desserter och maträtter. Gör till exempel Sofie Sergelius hallon- och vitchoklad glasskex med violer, eller violplättar.

WP1461 Violplattar tredjeBild: Sofie Sergelius

2. Syren

Inte många vet att syrenen är ätbar. Den finns i lila och vitt och smakar väldigt sött och gott. Du kan till exempel göra syrensaft  eller blanda blommorna med socker och göra eget smaksatt syrensocker. Precis som med violen, är syren väldigt vacker som dekoration på bakverk. På Sofie Sergelius blogg finns recept på syrensangria och syren nice bowl.

WP1323 Syrensangria kannaBild: Sofie Sergelius

3. Gurkört

Gurkörtens blomma är liten, blå och stjärnformad. Smaken är rätt mild vilket gör sig bra i kalla sallader eller som topping på en pastasås. I gurkörten finns nyttiga mikroblad som ger ett fräscht inslag med en mild gurksmak. Ett annat tips är att lägga blomman i vatten och göra dekorativa isbitar till sommarens drink. I Storbritannien har de använts sedan Shakespeares tid!

62013008 l


4. Zucchiniblomman

Det är inte bara zucchinins frukt du kan avnjuta, utan också dess blommor! Blommorna ska du steka eller fritera och använda i sommar, bakverk eller sallader. Blomman ska gärna plockas på morgonen när de är som mest öppna och kom ihåg att ta bort pistillen. Fyll blomman med ost, kryddor eller något annat som du gott. I den här artikeln hittar du ett recept på friterade zucchiniblommor.

cropVLBLOT 1026842Bild: Sofie Sergelius

5. Kryddtagetes

Kryddtagets har en lätt smak av citrus och går utmärkt att äta! Antingen kan du torka kronbladen och dekorera din müsli, eller så strimlar du dem och strör över laxen eller sillen. Om du blandar den med olja och vinäger får du en syrlig och god dressing till salladen.

90159776 l

Se till  att plocka de rätta blommorna!

Plocka inte blommor som växer nära vägkanten, eftersom de kan blivit utsatta för avgaser. Du ska också undvika att använda ettåriga blommor som du inte odlat själv, eftersom de kan ha besprutats eller innehålla retaderingsmedel.

 

Källor: Interflora, Ica, Allt om trädgård, Din odlarvän, ELLE, Tasteline

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar