korsholms gruppbild
Annons
Publicerad 24 mars 2017 kl 16:30

Aldrig för gammal för att lära

Annons. Trött på att göra samma maträtter varje vecka? Gå på matlagningskurs och utöka din receptbank och dina matlagningskunskaper i gott sällskap.

Tre torsdagar i rad har en glad grupp på tolv personer samlats i huslig ekonomiköket i Korsholms högstadium. Tre kvällar och tre olika menyer hade vi att se fram emot. Andreas Sandén, som ledde kursen, är bekväm med både mat och vin. Som utbildad kock och sommelier har Andreas en hel del kunskap att dela med sig av åt kursdeltagarna. 

Andreas Sanden
Vid första tillfället tillreder vi en trerättersmeny med soppa som förrätt, lammfärsburgare till huvudrätt och chokladmousse till efterrätt. Den andra kvällen blir det blomkålssoppa och sotad lax med en yoghurt-pannacotta som dessert. Under kursens gång tog Andreas upp allt från så kallad ”baskunskap” i köket till mer avancerade tips och tricks. Under det tredje och sista kurstillfället, då de flesta fått betydligt mera självsäkerhet i köket, tillreddes pocherade ägg med sparris samt kyckling med rödvinssås. 


En av kursens höjdpunkter är kombinationen av mat med rätt måltidsdryck. Till lammfärsburgaren serveras öl, till blomkålssoppan och fisken blir det torrt, vitt vin medan kycklingrätten kombineras med fylliga röda viner från bland annat Chile. 

korsholms lammburgare

Det jag tog med mig från kursen är framförallt alla nya knep och knåp. Visste du till exempel att genom att tillsätta kallt smör i en hummersås strax innan servering gör såsen härligt luftig? Och ju mera grädde som läggs i en soppa, desto fylligare vin kräver den? Sist men inte minst, dessertvinet ska alltid vara minst lika sött som själva desserten. 


Är du också intresserad av att vidareutveckla dina kökskunskaper? Via Korsholms vuxeninstitut går det lätt som en plätt. Att gå en kurs där man samtidigt får lära känna nya människor runt matbordet är det perfekta upplägget.

Text: Sofie Sergelius   Bild: Sofie Sergelius

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar