muskatellvin
Publicerad 15 februari 2018 kl 15:45

Äppeltårtan, en invit till att ta sig ett Muskatellvin

Äppelskörden försiggår ju till hösten. Skördandet kan bli rätt så utdraget om det är ett kallt år, som årgången 2017 olyckligt nog blev.

Från de första fallfrukterna tills allt blev urskakat eller plockat från motvilliga kvistar åtgick det åtskilliga veckor, innan man gav opp och resignerade för de segnesdruskade exemplar som hängde högst uppe nära apelns topp. Det är alltid med en stor förväntan man begår äppelprimörerna och då väljer vi Jimmen Granits recept på äppeltårta från Korpoström till dessert och avslutning på en trevlig måltid. (Fil Dr Granit var mångårig rektor för Norsen i H:fors och blev 102 år och hade en stor äppelodling i Korpoström). Som tillbehör rekommenderas vaniljsås eller glass med exempelvis - och det följande är viktigt - ett glas sött muskatellvin. 

Men, varför skall höjdpunkten enbart firas på hösten. Kan man inte tänka sig att botanisera med en tårta på Pyrus Malus domestica (Bra Böcker: Våra djur och växter 1975) även då kölden knäpper i våra stugknutar?  Jo, det kan man väl och det är mitt förslag! Hur vore det med månadsskiftet januari-februari. Då är det tid att gå ner i källaren och se om sitt äppellager.

appel

Av det som blivit kvar under höstens och julens konsumtion är sannolikt det mesta ”under vandring”. Det är ju svårt att hålla reda på de olika äppelsorterna, som växer på en nedärvd tomt med någon apel här och där. Det betyder att källaren upptas av mer eller mindre ”förmenta” vinteräpplen som har svårt att klara den lagring som man lättroget utsätter dem för. Det finns alltså mycket som måste slängas ut och här finns det plats för ett källar-rensningstillfälle med en fin äppeltårta på det icke anfekterade urvalet. Just precis, detta följande har ni redan räknat ut! Det är alltså på plats att introducera den andra äppelsäsongen, det vill säga - en källarrensning då det ruttna skall ut och de skrumpna men någorlunda sunda äpplena ges ett sista firande. Och det gör vi genom att begå tårtan med ett glas muskatellvin.

muskatell

Skål!  


 

Vi provar alltså några muskatellviner, närmare bestämt 5, som vi testar till tårtan av ovannämnda recept.

muskatellvin

På Alkos hylla i anslutning till en av supermarketerna i Vasa plockar vi: Torres Muscatel Oro, 2 st av Moscato d’Asti, en från Valencia och som ett obligatorium en Klein Constantia från Vikinglinjen.

Moscato d’Asti La Calitera 2017 Alko nr 557844, alkohol 5%, pris 8,38per halva, socker 140 g/l

  • Ganska färglöst, fläderdoft med örtiga inslag, muskat
  • Sött, fruktigt, syrligt, litet spritsigt med inslag av muskat, torkad aprikos och päron (Druva: Moscato Bianco di Canelli)

Muscat Moscatel D O Valencia Alko nr 002901, pris 10,19 per hela (0,7 l), alkohol 15%, socker 190 g/l

  • Något gult nästan färglöst, doften mycket lätt, något fruktig.
  • Fruktig smak med muskatinslag, söt och fyllig med honung och en lätt beska på slutet som dämpar en sötma som eljest kunde bliv för yvig.

Moscato d’Asti S.Stefano Alko nr 946914, pris 13,98 per halva (0,375 l) alkohol 5,5 % , socker 120 g/l

  • Färglös, fruktig, muskat och aprikos i doften.
  • Söt, rund, fyllig, elegant med riklig frukt och muskatinslag i smaken.

Torres Floralis Moscatel Oro Alko nr 336016, pris 10,82 per 0,5 liter, alkohol 15%, socker 190 g/l

  • Bärnstensbrun, riklig doft av krukrussin – muskat, frukter i riklig mängd.
  • Söt, elegant, muskat och honung i smaken (Druva: Muscat of Alexandria).

Klein Constantia Sydafrika Vikinglinjen, specialpris ca 29 euro per 0,5 liter

  • Bärnstensbrun, frisk, rik muskatdoft med inslag av lack, torkad aprikos, apelsin och rostade kastanjer
  • Mycket söt, riklig smak, en enorm fruktighet, med torkade aprikoser, apelsinskal, rostad med muskatinslag (Druva: Muscat de Frontignan) 

Vi kunde konstatera att de valda muskatellerna passade med en viss variation väl till tårtbitarna.

Och ändå fattades många stora namn inom Europas muskatflora i vår provning som Frontignan, Rivesaltes och Beaume de Venice från Frankrike, Pantelleria utanför Sicilien, Estubal söderom Lissabon, Navarras eleganser och den grekiska Samos (som brukar vara min favorit).


 

Text & bild: Tage Neuman

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar