LRM EXPORT 20171215 075642
Publicerad 25 oktober 2020 kl 08:05

Bastuöl: Yay or nay?

För en del är öl i bastun regel, för andra är det en synd. Kan man vara finsmakare medans man är naken i uppemot 100 grader celsius? Här presenteras några törstsläckare som bara är så mycket mer än den vanliga burklagern.

Personligen hör jag till kategorin som gärna tar en öl i bastun. Däremot så sätter ju värmen en hel del krav. Det ska gärna vara ljusa, lätta öl. Här har bulkölet givetvis en stark ställning. Men det finns öl som bara är så mycket mer samtidigt som de passar in i våra bastukrav för ett ljust och lätt öl. Frågar du mig så kan man avnjuta hantverksprodukter i bastun, bara man väljer rätt sådana. Undvik mörka, söta och starka smaker. 

LRM EXPORT 20171215 080143

Ruori - Golden Ale (4,5%)

Vi inleder med Ruori. Det är ingen ölnyhet men har varit ett ganska okänt öl, i alla fall i mina kretsar. Ändå bryggs det för ett företag i Seinäjoki! Det är en fantastisk golden ale som också har en viss bastukvalitet.

Den har en lätt grumlig, halmgul färgton med ett kraftigt vitt skum. Aromen är gräsigt humlig och har små nyanser av citron. Det är ändå inga aromer som knockar ner dig på golvet, tvärtom. Det är mjuka, milda dofter.

Smaken är sädig och smakar mycket av ljus malt. Den har en fyllighet och kropp som utklassar massproducerat. En enorm mjukhet i kolsyran och mouthfeelen.

Ganska snabbt får man också inslag av humlen som i detta fall ger väldigt aromatiska inslag. Det är fruktigt och fräscht med en minimal humlebeska. Men det är just den här lilla beskan som behövs. Den nyper av maltens sötma utan att göra den torr. En fantastiskt god och fruktig törstsläckare. Rekommenderas i eller utanför bastun!

LRM EXPORT 20171215 075815

Stallhagen - Pale Ale (6,0%)

Det åländska Stallhagen är bekant för många. De har en uppsjö av olika ölsorter och här är deras Pale Ale. Starkare än butiksölet men riktigt gott och överraskande lätt. Den har lättheten av originalet men ändå mycket mer arom. 

Den har en vacker bärnstensorange färg med ett vitt och mjukt skum. Om du har smakat Stallhagen tidigare borde inte doften komma som någon överraskning, det doftar som deras öl i en lite starkare tappning. Det är mer av allt helt enkelt. En fräsch fruktighet, en genomgående sädighet och... ja. Det doftar gott.

Även smakmässigt så borde man känna igen sig. Medelmåttig kolsyra och kropp, den har en minimal torrhet i sin karaktär men är samtidigt fruktig utav citrus och apelsin. Maltbottnen är kexig och fräsch.

Jag skulle ändå inte beskriva den här som en "klassisk" Pale Ale, vad det nu sen innebär. Den är i varje fall lättare än många pale ales på marknaden, men har en karaktäristisk fruktighet som man inte kan förbise. Eftersmaken har en liten sötma men ingen extrem sådan. De sista klunkarna kan ge lite bismak av alkohol vilket är ett minus men för övrigt är den en riktigt god öl. Gillar du Stallhagen så gillar du denna!

LRM EXPORT 20171215 080321

Panimo Hiisi - Keito, Metsäsuomalainen Saunaolut (4,5%). Glutenfri.

Detta bastuöl är egentligen en hyllning till gamla sätt snarare än ett specifikt "bastuöl", men vi är våghalsiga rebeller och gör som vi vill. Jag tyckte det hade en bastukvalitet. Överraskande nog är det är även den maltigaste ölen i detta test, trots att den är glutenfri. 

Keito har en nästan kastanjebrun färgton med ett milt skum. Smågrumlig. Doften har små fruktiga inslag men annars är aromen ganska så anonym. 

Det första intrycket är en stark, karg maltbotten. Det är rågmalten som föder denna karghet och det är väl antingen något som man gillar eller ogillar. Jag tycker om karga öl.

Eftersmaken är inte lika nyanserat fruktig som övriga i detta test utan slår snarare på med en renodlad beska. Vill man leta hittar man även citrus... möjligen apelsin. Men det är inga extrema smaker här. Humlebeskan är inte kraftig men den är lång. Det skapar en smakbild som man kan njuta av mellan klunkarna och går perfekt ihop med detta maltiga öl. 

Det är en öl som man gärna sitter och njuter av. Gillar man malt, särskilt rågmalt, så rekommenderas denna varmt. Den är fortfarande lika uppfriskande som vilken lager som helst, men packad med mycket mera smak.

LRM EXPORT 20171215 075952

Bock's Corner Brewery - Pils (4,7%)

Det lokala Bocks var lite av moderna Vasas entreprenörer inom hantverksölet. De var bland de första att återigen införa den lokala bryggtrenden. Här är deras Pils som har hängt med länge. Det hör till en av mina favoritpilsner och står mer än ofta på matbordet. ... Men nu är det ju bastudags.

Ölet är klart och har en vacker, guldaktig färg med ett litet vitt skum. Aromen är en klassisk pilsnerarom, en härlig sådan. Den har en liten underliggande sötma tillsammans med en ljus, kexig maltighet och pilsnerns kännspaka humling.

Denna pils bjuder på mjuka klunkar. En skön liten kolsyra bränner till utan att bli det minsta vass. Fräsch och uppfriskande, den har en lätt söt, sädig botten som ger kroppen en viss fyllighet. 

Eftersmaken har precis den rätta pilsneraromen. Den är svår att beskriva; hur beskriver man en smak för en som aldrig upplevt den? Jag är osäker på vilken humle som använts men en vanlig pilsnerhumle är Saaz, och denna arom är inte alls långt i från. Pilsnerentusiaster borde gilla denna.

Summa summarum

Alla dessa öl är lätta, uppfriskande och riktigt goda alternativ till bastun. Svenska Bastuakademien rekommenderar inte att man dricker någonting starkare än öl i bastun, och det är väl där jag själv drar gränsen. Men dessa har alla en lätthet som borde uppskattas i hög värme, samtidigt bidrar de med så mycket mera smak än den vanliga lagern. 

För övrigt är dessa fantastiska både som de är eller också i matväg.

 Text: Stefan Westergård

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar