Artikel från
pTuKo8YWwcEY
Publicerad 17 april 2019 kl 09:00

Bjud på en gul raw cake till påsk

Att baka en raw cake kan verka komplicerat och svårt om man inte gjort det tidigare. Men det behöver det inte alls vara!

Det som behövs för tillredningen av en raw cake är ett nyfiket sinne och en bra mixer eller matberedare. När man bakar raw använder man oftast ingen ugn, eftersom bakverken inte ska hettas upp till över 40 grader. Detta gör att alla näringsämnen bevaras, vilket gör bakverken lite hälsosammare.

Botten görs oftast på nötter och frön, och färska dadlar eller torkade frukter. Fyllningen kan bestå av cashewnötter, kokosolja och valfri sötning och smaksättning.

Det behöver inte alls vara svårt att baka raw cakes. Bara att mixa, frysa och servera! Foto: Nathalie Aurén


MANGO OCH PERSIKA RAW CAKE 
(6-8 bitar)

Botten:
1,5 dl mandlar
1 dl pumpafrön
15 färska dadlar
1 msk kokosolja
0,25 tsk havssalt

Fyllning:
2 dl cashewnötter
1 dl krämig kokosmjölk
1 msk honung
1 msk citronsaft
2 msk kokosolja
200 g fryst mango (3 dl)
1 dl persikapuré
0,5 tsk gurkmeja (kan uteslutas)

Dekoration:
0,5 dl persikapuré
2 msk kokosflarn
1 msk pumpafrön

Börja med att blötlägga cashewnötterna till fyllningen i en skål med vatten. Smält sedan 3 msk kokosolja i en kastrull. Mixa mandlar och pumpafrön grovt i en matberedare eller med en stavmixer. Kärna ur de färska dadlarna och lägg till i matberedaren tillsammans med 1 msk smält kokosolja och havssalt. Mixa till en kladdig deg. Täck botten i en springform (Ø 18-20 cm) med bakplåtspapper.

Tryck ut degen och lägg i frysen medan du gör fyllningen.

 

Mixa mandlar, pumpafrön, färska dadlar, kokosolja och havssalt i en matberedare. Foto: Nathalie Aurén


Tryck ut degen i en springform täckt med bakplåtspapper. Foto: Nathalie Aurén


Ta mango ur frysen och låt tina en aning. Häll sedan bort blötläggningsvattnet från cashewnötterna. Mixa cashewnötter, kokosmjölk, honung och citronsaft i en matberedare eller i en riktigt stark mixer.

Lägg till 2 matskedar smält kokosolja och mixa tills smeten är slät. Det kan ta några minuter, och du kan behöva skrapa ner smeten från kanterna några gånger.

Lägg sedan till mango och persikapuré och mixa tills allt blandats. Om du vill kan du lägga till en halv tesked gurkmeja för en starkare gul färg.

Mixa cashewnötter, kokosmjölk, honung, citronsaft och kokosolja i en matberedare eller stark mixer. Foto: Nathalie Aurén


Lägg till mango och persikapuré och mixa tills allt blandats och smeten är slät. Foto: Nathalie Aurén


Om du vill kan du lägga till en halv tesked gurkmeja för en starkare gul färg. Foto: Nathalie Aurén


Ta sedan formen ur frysen och häll över fyllningen. Frys i minst 6 timmar. Ta kakan ur frysen en stund innan servering. Dekorera med persikapuré, kokosflarn och pumpafrön.

Färdig kaka:

Dekorera kakan med exempelvis persikapuré, kokosflarn och pumpafrön. Foto: Nathalie Aurén

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar