Midsommarviner
Publicerad 4 juni 2021 kl 09:15

Burgunderdruvor till midsommar

Vad ska du välja för dryck till midsommarbordet? Tage Neuman tipsar om fem franska vin till festen.

Burgund var under 1400-talet ett hertigdöme i östra Frankrike, där de delar som bildar nuvarande Belgien, Holland och Luxenburg en tid också ingick. Hertigdömet var tidvis mäktigare än moderlandet självt.  Nu är det en administrativ enhet som består av flera s k departement. Det är också en vinregion vars centrala del utgörs av Cote d’Or, ”den gyllene sluttningen” som sträcker sig längs åsen söderut från huvudstaden Dijon. ”Landet” innefattar också Beaujolais som ligger söderom, en liten bit norr om Lyon och Chablis som ligger i nordväst nästan halvvägs till Paris.

BurgundKarta: Alko

Det är här som Pinotdruvorna har sitt ursprung. Det finns emellertid inga botaniska bevis att antika druvsorter är de samma som de vi har idag i en region – under tidernas lopp har förändringar hos växtarterna av olika slag ägt rum. Men redan under hertigarnas tid förekommer en benämning Noirien på en blå druvsort som man idag tror vara Pinot Noir. Ibland är myten intressantare än DNA-analysen. Pinotfamiljen har genom mutationer frambringat flera olika druvsorter – vita och röda (eg. gröna, gråröda och blå), som ger viner av helt olika karaktär. Men via DNA-analyser kan man svårligen skilja druvsorterna i Pinotfamiljen åt. Så nära släkt är de ur botaniskt synpunkt.

Pinot Noir anses i alla fall vara ursprunget och druvorna Pinot Blanc (tyska Weissburgunder) och Pinot Gris (Pinot Grigio i Italien och Grauburgunder eller Ruländer i Tyskland) anses ha kommit till genom mutationer.

Chardonnay däremot har man fått koll på och det är en tidig korsning mellan Pinot och en sort som heter Gouais Blanc. Denna druva växer ännu i Wallisdalen (Valais) i Schweiz, där den heter Gwäss.

Pinot Noir har under årens lopp gett viner av olika stil och styrka. I en analys som gjordes mot slutet av 1800-talen befanns Burgunderna ha den högsta alkoholen av de testade franska rödvinerna och ännu i en publikation på 1930-talet beskrivs burgundern som fyllig och mustig. Men, numera har stilen ändrat totalt. Idag representerar den röda Burgundern den fintonade stilen med elegans och subtilitet. Man brukar säga att vinkonässören på gamla dar till sist landar hos Pinot Noiren – det kräver en allmänbildning hos gommen att ta den till sig. Med sina lätta tanniner är den röda Burgundern ur gastronomisk synpunkt välanpassad till gryträtterna, som är typiska för den burgundiska gastronomin.

De olika burgundertyperna kan också erbjuda utmärkta alternativ till de drycker som vi vill att ackompanjerar våra sommarmenyer.

Vi provar 5 viner av druvor med burgunderursprung till midsommaren.

Vi börjar med en Champagne som är gjord på enbart Chardonnay dvs en Blanc de Blanc den kommer från byn Chouilly, som är ett Grand Cru-område nära Epernay.

Midsommarviner

584737 Legras & Haas Blanc de Blancs Brut från Alkos specialhylla har 12.5 % alkohol och kostar 39,90 euro flaskan.

 • Den har fina bubblor och en brödig doft med citrusinslag.
 • Smaken är mycket torr och syrlig. Den har en viss fruktighet med citrus och gula äpplen och örtighet. Vinet är läskande och komplext och dröjer länge på gommen.
 • Det passar utmärkt som apertif och till skaldjur och fiskrätter. Syran och fylligheten gör att denna Champagne är ett fint matvin och kan väl beledsaga hela menyn, om man vill.
 • Med knappa 40 euro flaskan är denna Champagne en mycket prisvärd Grand Cru!

538247 Eymann, Gönnheimer Weissburgunder 2016 är en Pinot Blanc från Pfalz i Tyskland, priset är 17,89 per flaska och alkoholen 12,5 %

 • Doften är tydligt örtig med inslag av aprikos. Man känner genast av den örtiga doften att det är frågan om ett spontanjäst vin, ”sponti” på den jäst som finns i vingård och källare utan tillsats av odlade ”industrijästar”.  Vinet har dessutom fått ligga ”sur lie” dvs på jästresterna ända till maj 2017 innan det buteljerats, vilket bidragit till ytterligare aromer.
 • Smaken röjer ändå den typiska ”krämigheten” hos en Pinot Blanc. Smaken är torr med både fruktighet och blommighet och inslag av mandel. Den har en viss örtighet och en lätt, pikant beska på slutet. Smaken är lång och det vattnas länge i munnen efteråt. Trots att priset ligger något över den nivå som allmänt accepteras anser jag vinet att är prisvärt.
 • Det passar utmärkt som apertif och kan väl beledsaga maträtter på fisk och kyckling och matiga sallader.

509877 Jean Babtiste Adam Pinot Gris Reserve 2016 från Elsass kostar 14,48 per flaska och har alkoholhalten 13 %.

 • Doften är kryddig och bred med mineralitet och lätta inslag av träighet eller våta yllevantar (i positiv bemärkelse – obs, en Pinot Gris skall enligt våra oenologer låta oss känna av en liten typisk defekt i doften, det hör till!)
 • Smaken är torr, bred, kryddig och örtig - månne även detta en ”sponti”? Vinet är fylligt och känns oljigt och har värme i det långa avslutet.
 • Det är ett lämpligt matvin till mångt och mycket och går också bra till smårätter och pizza.

402127 Arthur Metz Pinot Noir Rosé 2017 från Elsass kostar 14,20 och har alkoholen 12 %.

 • Färgen är ljusrosa – laxröd.
 • Doften innehåller vinbär och en har lätt fruktighet.
 • Smaken är torr och rättframt rosé-aktig. Det har en frisk syra med inslag av röda vinbär och tranbär. Vinet är läskande och dröjer länge.
 • Det är ett mångsidigt matvin och passar väl till sallader, lax, kyckling, gris och tapas. Priset är OK till vinets kvalitet.

424127 Becker family Pinot Noir 2013 från Pfalz kostar 17,32 per flaska. Alkoholen är hela 13,5 %.

 • Färgen är ljus karminröd med ”långa gardiner” på glasets yta.
 • Doften är fruktig och känns ren, den har inslag av röda bär – hallon, jordgubbar och en viss rökighet. Doften imponerar.
 • Smaken är syrlig och rättfram utan större fruktighet. Strukturkomponenterna (dvs. syra, alkohol, tanniner) är tydliga (av åldern?) och ger dock en friskhet. Här är det frågan om ett matvin som väl kan ackompanjera maträtter på kalv, gris, kyckling, grillad fisk och gryträtter.

Till midsommar vill vi ha nypotatis och sill och då blir nog de flesta viner överkörda av den salta anrättningen. Snaps och öl hör till traditionen i Norden och ger nog en smakharmoni till salta biten som det är värt att värna om. Om man själv vill krydda sin snaps, hittar man fina snapsrecept i förra veckans torsdags Foodly i VBL, eller genom att trycka på länken här. Som öl – varför inte välja närhantverkad lager från Kvarken och Keppo. Men om man inte vill ha öl och vin så kan man med fördel ta ett skumvin, som med sin syra - sitt bubbel väl sköter om kompatibiliteten med sältan.

Annars är ju korvsäsongen/grillningen som livligast i vårt land till midsommar och härvid vet ju varje man och kvinna vilken kombination som känns skönast i gommen. Så är det eljest med allt här i livet.

Trevlig midsommar!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar