Ostbricka
Publicerad 27 december 2021 kl 08:00

Den perfekta ostbrickan

Ostar är det perfekta sättet att avsluta middagen, men hur säkerställer du att det finns tillräckligt åt alla och att ostbrickan är i balans samt att smakerna passar ihop? Skapa den perfekta ostbrickan genom att välja varierande ostar med passande tilltugg.

Börja med att räkna ut hur mycket ost som behövs. I regel räcker det med 60 gram per person ifall osten serveras efter en större middag. Däremot kan det behövas upp till 120 gram per person ifall osten fungera som den huvudsakliga måltiden.

Välj ostar med olika konsistenser. En tumregel för en ostbricka är att en av ostarna skall vara mjuk, en semihård och en hård. Ifall man vill kan man ännu ta med en mögelost.

Mjuk
brie, camembert, chèvre

Semihård
appenzeller, gruyère, manchego

Hård
pecorino, parmigiano reggiano, grana padano

Mögelost
gorgonzola, roquefort, stilton

webb ost

Variera ostarna enligt vilken mjölk de är gjorda på. Använd dig av ko-, get- och fårmjölksostar.

Servera alltid ostarna rumstempererade (då kommer smaken bäst till rätta).

Se till att alla ostar har en egen kniv (annars blandar sig smakerna).

 

Välj både salta och söta tillbehör till ostarna eftersom dessa hjälper med att balansera smakerna.

 


SALT

Gör ostbrickan mera mättande genom att servera lite kallskuret till. Prosciutto, bresaola eller en salami passar bra med osten.

Nötter, antingen naturella eller saltade och rostade, är en viktig del av ostbrickan.

Servera relativt neutrala kex och brödskivor till ostbrickan. Tänk på att kexets uppgift inte är att dominera osten, utan att komplettera smakerna.

Oliver är ett enkelt tillbehör med mycket smak. Piffa gärna upp oliverna genom att marinera dem i lite olivolja tillsammans med örter, vitlök eller soltorkade tomater.

 


 SÖTT

Välj lite färsk frukt i säsong som kompliment till ostarna. Vid jul passar det bra med vindruvor, päron och granatäpple. Även fikon och dadlar gör sig bra på en ostbricka.

En eller ett par olika sylter som balanserar ut ostarnas sälta. En klassiker på ostbrickan är fikonsylt, men även rödbetschutney, blåbärssylt och aprikossylt passar bra.

Fyll på med torkade bär och frukter. Testa torkade tranbär, torkade aprikoser och torkat äpple.

Text och bild: Sofie Sergelius

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar