LRM EXPORT 20180720 112607
Publicerad 20 maj 2020 kl 11:39

En tropisk super-IPA

"Här är en supertjock IPA som är bland de fruktigare skapelserna jag druckit. Ser ut som juice, är intensivt torrhumlad och får fram humlens ädlare aromer. Perfekt sommardryck som verkligen sparkar"

Denna vecka presenterar vi ett synnerligen annorlunda öl. Låt mig presentera; 

LRM EXPORT 20180720 112719

Coolhead Brew - Over the Galaxies. New England IPA (7%), Finland, Tuusula

Som ni ser på bilden är detta öl mer likt ett glas apelsinjuice snarare än... ja, ett gott öl. Mycket grumligt och tjockt. Det är sällan ljusa öl blir så här jästigt grumliga, men oj vilken doft.

Jag känner kanske av en liten maltsötma men den sväljs nästan direkt av den otroligt intensiva fruktaromen. Det är tropiska frukter som ibland kan lite gå ihop, men det finns tydliga drag av ananas, grape eller apelsin, papaya... Mycket aromatisk på samma gång som den får ett litet syrligt sting. 

Mouthfeelen i denna är tjock och len. Inte särskilt mycket kolsyra, men den finns där. Malten blir rätt så anonym när den följs av söta och fräscha inslag av samma ananas som i doften. Citrusen påminner lite om grape tillsammans med lichi och papaya. Den här är redigt torrhumlad där man verkligen satsat på att få in humlens aromer.

Eftersmaken har en kraftig beska utav humlen som inledningsvis är lite mera gräsig. Men det är en lång eftersmak som utvecklas vart efter. I den riktigt sista slutklämmen får humlen en nästan medicinalörtig karaktär. 

Det som skiner genom detta öl är ändå fruktigheten. På grund av dess intensitet så kontrar den beskan. Trots att jag skulle beskriva beskan som kraftig så blir den lättare tillsammans med fruktkaraktären. Egentligen blir den rätt så läskande - perfekt för varma sommardagar.

Då kanske det löns att nämna att detta öl går lös på sju procent alkohol. Det ger en redig kick men ölet får aldrig någon negativ bismak utav alkoholen. En stund efteråt känns det nästan som att ha druckit en spetsad juice. 

Detta öl rekommenderar jag absolut som sällskaps- och svalkningsdryck. Den intensiva fruktigheten kan bli knepigare att få in i mat, men den kan gå tillsammans med den rätta osten eller någon annan saltig mat; men samtidigt lätt mat. Mycket unik upplevelse.

Text: Stefan Westergård

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar