LRM EXPORT 20171229 062912
Publicerad 10 november 2020 kl 07:52

Fina öl för soffmys

Här är tre riktigt fina öl som passar mycket väl som vinterkrydda eller också bara till soffmyset där du har tid och ro att avnjuta en lång smakresa.

Dessa öl är fina, lagrade produkter som alla är smakstarka och komplexa. En del kanske motsätter sig öl till priset av vin men här har vi ändå vinstyrka på ölet och det är som sagt upplevelser vi är ute efter, inte kvantitet.

LRM EXPORT 20171229 064520

Hitachino Nest Beer - Nipponia (8%), Japan

Först ut så har vi ett japanskt hantverk med en ganska så unik humletyp som bara bör upplevas. Sorachi.

Färgen ligger någonstans mellan bärnsten och hasselbrun. Skummet är vitt och lent med små bubblor. Den är för övrigt ganska klar men man får ändå intrycket av en mustig öl. 

Doften är nästan lite vinaktig. Kombinerat med ölets sötma snuddar doften på portvin. Den är moget fruktig helt enkelt, druvor blandade med brun malt. Små aningar av citrus också.

Smakmässigt är det en lång och intressant resa, och det är även därför jag lyfter upp denna i kategorin gosöl. Den första klunken är len och mjuk. Det är en honungsaktig sötma och nästan blommigt somriga smaker innan steken vänder och det dyker upp karga smaker utav jord och svamp... På ett bra sätt. Liknande upplevelser dyker upp i t.ex. Brooklyns Sorachi Ace där man också kan känna av vissa svampaktiga smaker. Men denna är bra mycket bättre.

När allt börjar stabilisera sig känner man allt tydligare av den mörka, söta malten. Det blir lite som en kryddig, söt limpa, men betydligt intensivare. Det drar nästan litet åt russinhållet. Här finns också små inslag av citrus. För övrigt är den stark i alla aspekter. I malten, i humlingen, och i alkoholen.

Det är komplicerade smaker men som ändå balanserar sig själva. Jästen är inte alltför långt ifrån de belgiska varianterna nedan. En varm, fyllig kropp som bidrar med en riktigt skön känsla inombords. Smakmässigt så blandar alkoholen sig väl in i övriga smaker så den känns inte stark som sådan, bara varm. 

Denna kan jag bra tänka mig till asiatisk mat, ost eller grytor. Men den duger mycket väl till soffmyset. Rekommenderas!

LRM EXPORT 20171229 064421

Brooklyn - Local 1 (9%), U.S.A.

Ett litet mera påkostat öl från Brooklyn. Local 1 är en stark ale med en komplex smakbild om ändå uppfriskande och god sådan. Bryggd på tyska råvaror och belgisk jäst. Färgen är bärnstensgul och är litet grumligare än Nipponian.

Redan i doften kan man ana något annorlunda. Det är lite som en kombination av ett vin, ett cider och ett öl. Friskt, syrligt äpple dominerar doften. Det är inte så maltigt som man skulle tro. 

Smakmässigt möts man av en småbrännig kolsyra. Här finns en ljus maltighet under de intensiva, fruktiga smakerna. I humlingen finns toner av apelsin och aprikos. Man känner den belgiska jästen växa fram vart efter man dricker.

Local 1 har en överraskande kraftig mouthfeel trots sin fräschör. Humlingen är medelstark men smälter väl in i jästens kraftiga smakbild. Detta är lite av en levande öl som utvecklas när man dricker den. De friska aromerna som för tankarna till vin blir allt mindre. I stället känner man sockerrörskaraktären som kanske kan kännas igen från rommens värld.

Den smakar lite som en vällagrad belgisk ale i mildare tappning. I stället kommer mer friska och fräscha inslag som räddar den från att bli riktigt tung. Och liksom Nipponian har denna en lång smakbild som utvecklas medans man dricker. Utmärkt när man har tid att luta sig tillbaks och njuta av ett ordentligt glas öl. Är du hungrig kan den paras ihop med stekar, grytor, grillat eller vilt.

LRM EXPORT 20171229 074940

Gouden Carolus - Classic (8,5%), Belgien

Mörkast i detta test men ändå inte starkast. Här har vi ett riktigt klassiskt öl som borde gå hem hos många. Såvida att man gillar belgiskt, återigen. Jag lärde mig också nyligen att det heter Gouden, jag har tidigare läst det som Golden. Man lär så länge man lever.

Den har en liten transparens men är så pass mörk att den skymmer glaset. Doftmässigt har den aromer av mörka frukter och belgisk jäst. En liten söt brödighet finns också i doften. Men denna utmärker sig i smaken, inte i doften.

Smakmässigt är den överraskande frisk. Det smakar fortfarande som en vällagrad belgisk ale men det finns absolut tyngre varianter. Precis som i övriga blir jästen mer framträdande vart efter man dricker.

Malten är sockersöt och lägger en bra botten för övriga smaker. Men i sin helhet är den nötig, fräsch, och nästan metalligt alkoholstark.

Men det ger ölet en god karaktär, värmen och styrkan gör sig påmind. Det skapar ett litet ärligare öl tycker jag, det är rakt på sak och man slipper fundera en timme efteråt vad man egentligen hade i glaset. För det vet man.

Passar till får, smakrika sallader, ost eller helt enkelt som njutningsöl. Eller ja, som gosöl om vi ska använda den korrekta termen.

LRM EXPORT 20171229 063115

 Text & bild: Stefan Westergård

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar