Artikel från
fce0c31d684a5f40eba82e78e78b695d Flodkräftan hotas inte av överfiske och att äta kräftor kan till och med uppmuntra odlarna och vattenägarna att skydda djuren. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Publicerad 9 juli 2019 kl 12:04

Flodkräftan är nu starkt hotad – fiske är ändå inget problem och kan till och med skydda arten

Orsaken till att flodkräftan hotas är att den invasiva signalkräftan sprider kräftpest.

Flodkräftan har försvunnit i snabb takt i Finland, framför i Södra Finland där de förekommer naturligt, skriver Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande. Flodkräftan har nu markerats som starkt hotad. Det har också två skaldjursarter som lever i fjällsjöarna i Lappland: Fjällsköldbladfoting (Lepidurus arcticus) och Sjösyrsa (Gammaracanthus lacustris).

Flodkräftan hotas huvudsakligen på grund av signalkräftan, som ursprungligen kommer från Nordamerika och som har planterats i våra vatten. Signalkräftorna tål kräftpesten bättre, men därför sprider de också den förödande sjukan. Signalkräftan klassificeras av EU som en invasiv art och det är förbjudet att plantera den i sjöar sedan 2016.

Myndigheterna ser ändå inget skäl att begränsa kräftfisket. Arten hotas inte av överfiske, utan kräftpest, och kräftfiske kan till och med uppmuntra att skydda arten mer effektivt.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar