Antiinflammatoriskmat 1
Publicerad 26 juni 2017 kl 09:00

Från arkivet: En friskare kropp med antiinflammatorisk mat

Kan man faktiskt äta sig sjuk? Och för att vända på steken, kan man äta sig frisk?

De allra flesta av oss vet att socker inte inte är bra för oss. Att riktigt fet och processad mat sägs innehålla ämnen som är cancerframkallande. Och att man helst inte ska äta rött kött allt för ofta. På samma gång vet vi att grönsaker, bär, frukter och bra fett, som olivolja och avokado, är hälsosamt och sådant som vi borde äta mera av. Men varför är det så?


Tänk dig en splitterny bil. Låt oss säga en Audi. Blänkande svart med skinnsäten och stor motor. Vad händer om du tankar den med blaskigt smutsvatten istället för bensin? Naturligtvis gör du inte det, du är ju inte dum. Du bara vet, precis som alla andra, att bilen och motorn behöver exakt rätt slags bensin för att starta och inte gå sönder.


Det vi äter är vår bensin. Varje gång du lägger något i munnen, tuggar och sväljer tankar du din kropp med bränsle. Varje cell i din kropp suger i sig näringen från maten och startar invecklade processer som vi inte riktigt kan förstå. De reparerar, bygger och läker. Håller dig vid liv. Vi äter för att leva. Men hur ofta tänker du på saken på det sättet? Mat är så självklart, det är ju bara mat. Alla vet att vi måste äta för att orka. För att orka arbeta, träna, gå ut med hunden, skratta och prata. Ja, för att leva. Men vad händer om du hela tiden, år ut och år in, tankar din kropp med grillmat, pulversoppor, lösgodis och chips? Det blir svårare att starta, och förr eller senare kommer du, och din kropp, att gå sönder. Precis som Audin med smutsvatten motorn.


Och då kommer vi in på begreppet kronisk inflammation. Nu är kanske liknelsen med Audin inte längre tillförlitlig, för jag tror knappast att man kan säga att en bil kan bli inflammerad av fel sorts bränsle. Vilken tur för den. Men hur som helst. Vi glömmer bilen och koncentrerar oss på kroppen istället.


Vad är kronisk inflammation?


Tidigare när jag hörde ordet inflammation tänkte jag främst på ett sår som blivit inflammerat, rött och eländigt istället för att läkas. En inflammerad tand eller kanske en irriterande urinvägsinfektion. Något som är synligt, konkret och som blir bra av ett besök hos läkaren och ett utskrivet recept på antibiotika. Och det är sant, allt detta är inflammation. Den medicinska definitionen på inflammation är “kroppens försvar på skadevållande faktorer". Kroppen försvarar sig mot bakterier och andra främmande inkräktare och området som är inflammerat blir ofta rött, svullet och ömt. Man kan också få feber, muskelvärk och bli trött. Kroppen skyddar sig helt enkelt och inflammation är alltså då något nödvändigt och rent av livsviktigt.


En "vanlig" inflammation ska egentligen vara något övergående, en naturlig reaktion på en skada eller bakterie. Kronisk inflammation är då något helt annat. Inflammationen ger inte med sig, blir långvarig och till slut kronisk. Den brinner sakta och lömskt, och är ofta mycket svår att upptäcka. Symptomen som förekommer vid kronisk inflammation är många, men några av dem kan vara bland annat oförklarlig trötthet, magproblem, sömnsvårigheter, huvudvärk, håravfall, oförklarliga hudutslag och rodnader, torra ögon, sköra naglar, minskad sexuell lust, oregelbundna menstruationer och depression.


Den svenska professorn Stig Bengmark, som forskar kring kostens betydelse för vår hälsa, menar att det under de senaste åren har konstaterats att flera av oss lider av kronisk inflammation främst för att vi inte längre lever eller äter så som våra förfäder gjorde. Det har även visat sig att kronisk inflammation ofta förekommer i samband med många allvarliga sjukdomar så som bland annat reumatism, cancer, ulcerös kolit, MS, alzheimer och hjärt-och kärlsjukdomar. 

Det är många faktorer som bidrar till att kronisk inflammation uppstår, varav dåliga kostvanor med högt antag av socker, processad mat och raffinerade kolhydrater samt ohälsosam livsstil med för lite sömn, obefintlig motion, stress, rökning och alkohol anses vara de mest påtagliga. Dessutom menar Bengmark att inflammationen så gott som alltid börjar i tarmen och att en god och fungerande tarmhälsa är A och O för att undvika att kronisk inflammation uppstår. Och det är där den rätta kosten kommer in i bilden. 

 
Vad är antiinflammatorisk kost?


Mat som göder
inflammation kan alltså tillsammans med flera andra faktorer bidra till att vi blir sjuka. När vi äter sådan mat eldar vi hela tiden på den tysta och osynliga inflammationen som finns i kroppen och den blir med tiden bara större och större.


Vad ska vi göra åt det då? Enkelt, förutom att vi ska undvika stress och göra oss av med dåliga vanor så som rökning och överdriven alkoholkonsumtion, ska vi äta precis tvärtom. Vi ska förse våra kroppar med mat som minskar och dämpar inflammation istället. Och den typen av mat kallas så fint för antiinflammatorisk mat. 

Antiinflammatorisk mat är ren och näringstät mat som ger dig massor av nödvändiga vitaminer, antioxidanter och mineraler. Tänk färggranna grönsaker som grönkål, paprika, morot och broccoli. Syrliga bär som du plockar i skogen på hösten, eller frysta som du plockar åt dig ur frysdisken. Frukter, nötter och oljor av bra kvalitet. Fet fisk och lagom mängd av vitt kött och baljväxter så som bönor, linser och ärter. Antiinflammatorisk mat är mat som hela din kropp jublar av. Vi är gjorda för att äta riktig mat och ju mer bra mat vi tankar våra kroppar med, desto bättre mår vi. Du kommer ihåg Audin, inte sant? 


Men hur fungerar det i praktiken?


Hur är det då med den saftiga biffen på grillen, glassen i solskenet eller glaset med rött på fredagskvällen? Är det bara gröna smoothies och sallader som gäller nu? Nej, absolut inte. Istället för att kategorisera mat under förbjudet och tillåtet är det mycket lättare att fokusera på att tillföra mer bra mat istället för att utesluta allt som är dåligt. Stress är en stor bov när man pratar om kronisk inflammation, och därför är det mycket hälsosammare att inte vara alltför strikt. Kroppen och sinnet hör ihop, och ett sinne som har dåligt samvete över den där chokladen som inte borde ha slunkit ner ger på samma gång en stressad kropp. Och det vill vi inte, eller hur? Låt istället ordet balans vara ditt nya ledord. 


Välj att äta mera av:

Grönsaker i alla färger
Frukt och bär
Nötter och frön
Baljväxter
Fet fisk och vitt kött
Bra oljor som oliv-, kokos-, avokado- och linfröolja
Antiinflammatoriska kryddor som gurkmeja, kanel och ingefära


Och mindre av: 

Rött kött
Mjölkprodukter
Transfetter (finns bl.a. i processerad mat, godis, chips och glass)
Majsolja, solrosolja och margarin
Socker
Vitt ris
Raffinerat spannmål som vitt mjöl, vitt bröd och pasta


Testa att ge grönsakerna huvudrollen på tallriken vid nästa måltid. Välj en ny frukt du aldrig smakat nästa gång du handlar. Skippa den sötade juicen och gör en smoothie med massor av bär istället. Ät nötter till mellanmål och använd kryddor som gurkmeja och ingefära när du lagar mat. Ät långsamt, tugga noggrant och det viktigaste av allt, kom ihåg att njuta!Text: Nathalie Aurén
Bild: Pixabay
 

Källor:
Food Pharmacy, Bonnier fakta 2017, Mia Clase och Lina Nertby Aurell
https://foodpharmacy.se/2014/10/varfor-valja-att-vara-sjuk-nar-du-har-ratt-att-vara-frisk/
https://kurera.se/inflammation-orsaken-till-manga-av-vara-vanliga-sjukdomar/
http://kurera.se/at-dig-frisk-med-antiinflammatorisk-mat/

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar