LRM EXPORT 20180201 163931
Publicerad 2 februari 2018 kl 11:15

Grönt te i ölglaset

Här har vi ett intressant öl som förekommit på en del sushirestauranger i trakten. Vi har alltså ett öl tillsammans med lite grönt te. Resultatet blir mycket umami, blommighet och en färsk fruktighet från Yuzufrukten. Testa!

Iki Beer - Yuzu (4,5%), Nederländerna

En relativt ljus öl med lite guldaktighet i färgen. Samtidigt kan jag inte hindra mig från att vilja se lite grönskiftande färger under ölets orangea ton. Kan det här vara teet? För övrigt ett väldigt milt skum som endast visar sig när ölet hälles upp. Lätt grumlig är den också. Detta öl har tagit sin inspiration från Asien även om det är bryggt i Holland.

LRM EXPORT 20180202 110459

Rent doftmässigt så doftar den inte särskilt unikt, men däremot gott. Vi har en klassiskt kexig, lätt söt maltbotten. Man kan känna av vetemalten och jästen i doften men det är ändå ingen traditionell veteöl. Humlearomen påminner mer mot en fruktig ale.

En lätt brännande kolsyra möter en ganska så traditionell kornmalt. Sädig som en ordentlig lager eller pils, men efter att kolsyrans första intryck lagt sig så känner man även av vetemaltens sötma på tungan. Medelfyllig kropp, men ändå mot det lättare hållet.

Det smakar väldigt mycket öl. Det är i och för sig en god sak, men samtidigt letar jag febrilt efter det gröna teet som så friskt utlovades på etiketten. Det är lite av risken när man gör tillkonstlade öl som detta. Antingen tar man i för mycket och det går inte känna igen produkten som en god öl längre, eller så tar man i för lite och skapar en öl där man kanske kan ana lite speciella smaker... om man läst etiketten och riktigt vill leta efter dom.

Det här ölet hör till den senare kategorin. I ett blindtest hade jag aldrig gissat på grönt te i denna, men det är någonting annorlunda i eftersmaken som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Teet växer faktiskt fram allt mer, vart efter man dricker. Det är en överraskande kombo som inte är så tydlig, men går väl ihop med varandra. 

Här finns humle men också någonting annat. Den ska innehålla Yuzu vilket är en citrusfrukt som gränsar mellan mandarin och grape. Här finns vissa mandarinaktiga smaker faktiskt... Sen har vi också teet som lägger till en minimal beska och fruktighet, men framför allt en blommighet. Liksom humlen, men på lite annat sätt.

Resultatet blir en komplext fruktig öl. Den är sädig och maltig som en riktig öl gärna får vara, men fruktigheten i eftersmaken känns på något vis färskare än i öl som kryddats med enbart humle.

Här finns även lite mjölk- och citronsyra i ölet för att syra till det hela. Den är inte syrlig lik en ordentlig suröl men de riktigt milda aromerna utav mjölksyran går väl in i den söta vetemalten. Lägg till den färska fruktaromen och komplexiteten av ett blommigt te så har du detta öl.

Det kan drickas som vilken öl och törstsläckare som helst men kan samtidigt vara intressant för finsmakare om man riktigt vill gå in och analysera smakerna. Mycket sötma och umami i smakbilden. Den här är mycket god som sådan, som aperitif eller till kyckling eller sushi. Den har lättheten av en lager men har fruktigheten av en riktigt tropisk ale, kombinerat med en blommighet som du bara får utav grönt te.

Vill du testa någonting annorlunda är detta öl ingen dum idé. Den har mycket häftiga nyanseringar, men hoppas ändå inte på för mycket utav det gröna teet. Yuzun, umamin, sötman och blommigheten är det som skapar denna. Iki brygger även en litet starkare ingefärsvariant om man föredrar det.

LRM EXPORT 20180201 163801

Text: Stefan Westergård

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar