Artikel från
94F0pBkZtnx3 Fredrik Bäckstrand har återuppväckt Öfvermark Läskedrycksfabrik efter nästan 60 år. "Limonadens" smak och utseende följer originalrecept. Foto: Tom Forsman
Publicerad 18 juni 2018 kl 07:01

Hittade gamla recept – startade lemonadfabrik i Övermark

Det började med några gamla etiketter, recept och en begravd T-Ford. Nu driver Fredrik Bäckstrand Österbottens enda lemonadfabrik hemma i Övermark.

– Vänta lite, vi har några sorter kvar att prova ännu.

Det säger Fredrik Bäckstrand och tar fram ett par flaskor till ur kylen. Han häller upp ännu ett smakprov i ett snapsglas.

Innehållet skiftar i ljusrött. Kolsyran är märkbar utan att ta över. Smaken är svalkande syrlig med tydligt inslag av jordgubbe.


Platsen är lemonadfabriken i Övermark, en några kvadratmeter stor före detta gårdsbastu. I lådor står fyllda flaskor med några av sommarens smaker, som är olika sommarbär.

Allt är lokalproducerat med start från bär odlade i Närpes. Resten görs i den lilla fabriken av Fredrik Bäckstrand med hjälp av hustrun Michaela.

Zoom

Här kolsyresätts lemonaden och tappas på flaska. Hustrun Michaela hjälper Fredrik i fabriken när hon hinner. Foto: Tom Forsman


Här kokas saft från bären på gasspis. Den blandas med vatten, socker och citronsyra i rätta proportioner efter en hel del provsmakande, kolsyresätts i en tryckkokare och tappas på flaskor. Etiketterna limmas på för hand.

Sedan är lemonaden klar att säljas, i regel i traktens rekoringar, på gården, på Bäckstrands arbetsplats NTM eller någon lokal marknad.


– Det kommer hela tiden förfrågningar från olika håll, men tiden räcker inte till. Visst kunde det gå att utvidga, men det kan också tappa charmen om det blir för storskaligt. Det får inte bli så stort att flaskorna står bredvid kolan och fantan på butikshyllor, säger Bäckstrand.


Hur allt började är i sig en rätt fantastisk historia.

Det torde ha varit åren 1912–1940 som Oskar Erikson drev Öfvermark Läskedrycksfabrik hemma på sin gård. Där tillverkade han lemonad, i regel av essänser han köpte från Sverige.

När kriget kom blev socker en bristvara, och Erikson torde ha lagt ner fabriken då han var allergisk mot det ersättande sötningsmedlet sackarin.

– Mitt intresse började egentligen med lemonadbilen. Oskar körde ut lemonaden med en T-Ford, och det fanns historier om att den skulle finnas bevarad, säger Bäckstrand.

Det visade sig att bilen troligen begravts i branten till ån. Och där kunde historien ha tagit slut.


Då dök ett foto av en gammal flasketikett från Öfvermark Läskedrycksfabrik upp på sociala medier. Och Fredrik Bäckstrands nyfikenhet väcktes igen – "jag är intresserad av allt gammalt".

Det var ett av Oskar Eriksons barnbarn och som bor i Oskars hemgård som lagt upp bilden. När farstun renoverades hittades en massa etiketter. De hade använts som isolering.

Bäckstrand började forska vidare om fabriken och pratade även med Oskars son Trygve. Snart hittades gamla lemonadrecept i gårdens halvt rivna uthus.

Zoom

De här gamla etiketterna från Oskar Eriksons läskedrycksfabrik hittades som väggisolering i farstun till hans stuga. Några sorter är ännu ett mysterium, som "Kungsnektar". Foto: Tom Forsman


Med de pusselbitarna på plats väcktes tanken hos Fredrik Bäckstrand: Att återuppliva lemonadfabriken.

– Jag frågade Eriksons om jag fick rättigheterna, och de var glada åt idén. Jag intervjuade gamla Övermarkbor om lemonaden, deras favoritsorter och vad de skulle vilja dricka. Grenadin som gjordes av granatäpple var mångas favorit.


Recepten var mycket detaljerade. Men att förvandla dem till färdig produkt var allt annat än enkelt. Hur kolsyresätter man tiotals liter lemonad? Hur tappar man den enklast på flaskor? Och var får man tag på flaskor?

Lemonadtillverkning visade sig vara en hel vetenskap i sig. Bäckstrand fick en del hjälp av Kvarken Brewery, och samarbetet planeras fortsätta.

Processen har varit lång med en hel del försök och misstag. Det började i november i fjol, och nu har Bäckstrand en anläggning och metoder han är nöjd med.

Zoom

Lemonadfabriken är inhyst i en gammal bastu som Fredrik Bäckstrand köpt och placerat på gården. Foto: Tom Forsman


Hittills har han tillverkat minst 400 liter och 15 olika sorter. En del enligt Oskar Eriksons recept, andra som han kommit på själv – granskott är ett av de egna han är mest nöjd med.

Till skillnad från Erikson använder han inte essänser, med undantag för en must han provat göra. Essänsen köpte han från samma tillverkare i Örebro där Erikson köpte sina essänser, en firma som existerar ännu i dag.


– Jag gör allt med början från att pressa och koka bär. Den enda tillsatsen är citronsyra. Färg och smak är inte lika stark som hos dagens läskedrycker, eftersom jag inte använder färgämnen eller smakförstärkare. De som minns Oskars lemonad har sagt att smaken är lika.

Zoom

En flaska av varje tillverkad sort finns utställda i lemonadfabrikens fönster. Den gamla favoriten Grenadin enligt Oskar Eriksons recept var först ut. Foto: Tom Forsman


Dåtidens lemonad var inte så starkt kolsyrad, något Bäckstrand följer.

– Smaken framträder också bättre med mindre kolsyra.

En sats är 30 liter, eller 90 flaskor. Hela processen från bär till flaska tar cirka åtta timmar. I snitt blir det en sats varannan vecka.

– Nuvarande skala på verksamheten är ganska lämplig. Jag har räknat ut att jag borde tillverka 3 000 flaskor i månaden för att kunna säga upp mig från dagsjobbet, säger Fredrik Bäckstrand.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar