Artikel från
eb310eeefe9d54337406f7d2006c16ba Man hittar redan mogna inhemska jordgubbar i södra delarna av landet. Foto: Congerdesign
Publicerad 18 juni 2019 kl 21:44

Jordgubbssäsongen är här – blåbären mognar i början av juli

Försommaren har varit gynnsam för jordgubbarna. Det har varit lagom varmt och regnat lagom mycket. Nu förutspås en bra jordgubbsskörd.

Den primära skördesäsongen för jordgubbar börjar nu. Man hittar redan mogna inhemska jordgubbar i södra delarna av Finland.

Jordgubbarna mognar sakta men säkert också i mellersta delarna av landet, skriver Frukt och Bärodlarnas förbund i ett pressmeddelande. Däremot får de i Österbotten och i östra och norra Finland vänta en liten stund till på inhemska jordgubbar. Även buskhallonens skördesäsong börjar nu.

Blåbär i juli

Webbplatsen mustikkaan.fi förutspår att blåbären mognar vecka 27 (1–7.7) i södra Finland, vecka 28 (8–14.7) i mellersta Finland och vecka 29 (15–21.7) i Österbotten.

April var exceptionellt varm i år och gjorde att blåbärsriset började blomma rekordtidigt. Början av juni var också varm. Ännu för några veckor sedan förutspåddes därför blåbärssäsongen börja två veckor tidigare än vanligt, men nu ser blåbären ut att mogna i juli precis som tidigare år, skriver Innofactor i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar