LL 20171003 6907
Publicerad 4 oktober 2020 kl 00:00

Kanelbullens dag

Den 4 oktober firar vi Kanelbullens dag. Men varifrån kommer traditionen?

Av årets alla temadagar är Kanelbullens dag en av de mest uppskattade. Vi är ett kanelbullefolk som gärna tar en örfil till kaffet. Även om traditionen har sina rötter i den svenska fikakulturen så har vi finländare anammat kulturen.

Den moderna kanelbullen skapades på 1920-talet efter att första världskriget tagit slut och folk slutat ransonera. Smör, socker och kanel var lyxvaror som de flesta inte hade råd med efter kriget. Bullbakandet tog fart i privathushåll först under 1950-talet, då ekonomin blivit bättre. Lyxvaran blev en "fikafavorit" som ännu lever starkt i många hushåll.

Begreppet fika är unikt, och betyder ett skönt avbrott i arbetet eller studierna. En stund då man samlas för att diskutera dagens händelser över kaffe och (kanel)bulle. Den finska befolkningen talar om perjantaipulla - fredagsbulle.

 

Visste du att:
  • Kanel kommer från kanelträdet. Det är barken används som krydda. Det finns två sorters kanel: ceylon och cassia. Ceylon kanel används ofta i form av kanelstånger och har en söt doft och ljusbrun färg. Cassia säljs ofta i mald form. Nästan all ceylon kanel kommer från Sri Lanka, men kanel odlas även i Brasilien, Karibien och Indien. Cassia kommer från Indonesien men odlas även i Vietnam, Kina och Burma.
  • Latinska benämningen på kanel är Cinnamomum ceylanicum, och på engelska heter kanelbullen cinnamon roll eller cinnamon bun.
  • På finska heter kanelbullen korvapuusti. Namnet tros komma från ett missförstånd där ett svenskt bageri sålde gifflar i Finland. Giffel heter vehnäsarvi på finska, och ordet giffel kommer från det tyska ordet Gipfel som betyder topp eller ända, som hänvisar till formen på bakverket. Missförståndet kom från att den som på bageriet översatt gifflar till finska trodde att namnet kom från franskan – gifle, som rakt översatt är korvapuusti på finska.
  • De svenska och finländska kanelbullarna bakas med samma ingredienser men skiljer sig till formen. De svenska kanelbullarna skärs till jämna puckar och gräddas så att sidan kommer uppåt, medan de finländska skärs i triangelformade bitar där bakverket ställs med fyllningen åt sidorna och mitten trycks ner i bullen.  

10401701 l

Svensk kanelbulle (123.rf)

  • I Sverige har Kanelbullens dag uppmärksammats sedan 1999 och har firats i Finland sedan 2006.

 

Text: Sofie Sergelius

Bild: Linus Lindholm, 123rf.com

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar